h

SP stelt vragen over Buurtkamer Forofiet

26 november 2014

SP stelt vragen over Buurtkamer Forofiet

Er bestaat onduidelijkheid over hoe het verder moet met Buurtkamer Forofiet die gevestigd is achter het schoolgebouw aan het Ronduutje. Medewerkers vrezen dat het initiatief ophoudt te bestaan als er geen financiële steun van de gemeente komt. De SP-fractie heeft hierover vragen gesteld.

Subsidie in 2014

De opening van Forofiet vond op 13 december 2013 plaats door toenmalig wethouder Tossy de Man . Daarbij werd afgesproken dat Forofiet in 2014 ondersteund zou worden door Woonstichting Sint Joseph, de gemeente, welzijnswerk ContourdeTwern en het Makershuis (kunstenaars die voorheen in het pand zaten). Vanaf dat tijdstip gingen enkele buurtbewoners de kar trekken. De gemeente en Sint Joseph zouden garant staan voor een subsidie van elk 3500 euro. ContourdeTwern zou de vrijwilligers van Forofiet ondersteuning gaan bieden onder andere in de vorm van een werkplan om de buurtactiviteiten verder vorm te geven. 

Toekomst Forofiet onzeker

Sint Joseph heeft het geld overgemaakt, de gemeente nog niet. Daarom zit Forofiet in de financiële problemen. En als er geen structurele financiële oplossing voor de toekomst komt, zal het initiatief doodbloeden. De kans daarop is aanwezig, zeker omdat de gemeente het mes gaat zetten in allerlei subsidies en het niet gemakkelijk zal zijn om een nieuwe subsidie te krijgen. Ook hebben ons berichten bereikt dat de ondersteuning door ContourdeTwern beter moet.

Wijk Breukelen heeft ontmoetingsplek nodig

SP-fractievoorzitter Dave van de Ven zou het jammer vinden als Forofiet verdwijnt: 'Het is zowat het enige buurthuis van de wijk. Dat moeten we nog een paar jaar koesteren, zeker gezien het enthousiasme van de Forofietmedewerkers. De situatie op het Ronduutje is tijdelijk omdat het gebied in de toekomst ontwikkeld gaat worden. Eigenlijk zou de wijk Breukelen een eigen ontmoetingsplek moeten hebben zoals andere wijken in Boxtel. Daar gaan we ons hard voor maken en het lijkt me een mooie opdracht voor het nieuw op te richten wijkplatform.'

Vragen SP

De SP-fractie heeft vragen gesteld over een huiskamerfunctie in Breukelen, de rol die Forofiet daar mogelijk in zou kunnen spelen, de toegezegde en niet betaalde gemeentelijke subsidie, de begeleiding door ContourdeTwern en hoe Forofiet betrokken wordt bij het proces rondom de bezuinigingen op subsidies. 

Reacties

Ik ben 70 jaar, SP-lid en hoop in de loop van dit jaar naar boxtel te verhuizen. Ik ken, behalve een zus en een paar nichtjes, nog geen mensen in boxtel en zou graag, hoewel niet goed ter been, een bijdrage leveren aan een evt. ontmoetingsplek of anderszins.

Reactie toevoegen

U bent hier