h

Inwoners Boxtel meer tevreden over gemeente

23 maart 2015

Inwoners Boxtel meer tevreden over gemeente

Het jaarlijks onderzoek naar de gemeente Boxtel laat zien dat inwoners eind 2014 tevredener zijn over de gemeente dan een jaar geleden. Dat is een pluim voor het nieuwe college dat er in een half jaar tijd in geslaagd is om mensen positiever over het gemeentebestuur te laten denken. SP-fractievoorzitter Dave van de Ven is blij met de nieuwe cijfers.

Opzet onderzoek

Vanaf 2006 peilt de gemeente de tevredenheid van haar inwoners met behulp van het onderzoek 'Waar staat je gemeente?' Een digitale vragenlijst werd door 1488 inwoners ingevuld. De vragen gaan over het wonen en leven in de gemeente Boxtel. Er wordt verschil gemaakt in vijf 'burgerrollen': de burger als Kiezer (vragen over het gemeentebestuur, B&W, invloed kiezer enz.), Klant (dienstverlening), Onderdaan (veiligheid, handhaving regels), Partner (burgers betrekken bij het beleid, inspraak) en Wijkbewoners (leefbaarheid, voorzieningen).

Resultaten positiever dan eind 2013

De resultaten van dit onderzoek van eind 2014 laten een kentering zien ten aanzien van de dalende waarderingsscores van de jaren hiervoor. De waarderingsscore voor Wijkbewoner is hetzelfde gebleven. De overige scores zijn alle vier verbeterd ten opzichte van 2013. Dit komt met name omdat dit nieuwe college burgerparticipatie en transparantie hoog in het politieke vaandel hebben staan. De verhoogde scores geven aan dat dit gewaardeerd wordt door burgers. Het gemeentebestuur heeft laten weten dat het zich gaat inspannen om deze stijgende lijn voort te zetten.

SP-fractievoorzitter Dave van de Ven is tevreden met het resultaat: 'Dit college is er in korte tijd in geslaagd om veel burgers via inspraak bij het beleid te betrekken, goede informatie te verstrekken, transparant te zijn en daadkracht uit te stralen. Dat zie je terug in deze cijfers. Het kan natuurlijk altijd beter en daar gaan we ook als SP hard aan werken.'        

Reactie toevoegen

U bent hier