h

Proef met blauwe zone in kernwinkelgebied Centrum

12 maart 2015

Proef met blauwe zone in kernwinkelgebied Centrum

Er komt een proef van twee jaar met blauwe zone parkeren van 40 nieuwe parkeerplaatsen vlakbij de Markt. Deze plaatsen dienen ter compensatie voor het wegvallen van plaatsen vanwege de autoluwe Markt en worden onder andere gerealiseerd op het binnenterrein van het gemeentehuis en Achter 't Strijpt. SP-wethouder Eric van den Broek is tevreden over het besluit van het college. Op 24 maart zal de gemeenteraad een besluit nemen over de centrumplannen. 

Inspraak tegemoetgekomen

Met het besluit wordt tegemoetgekomen aan de inspraak om te komen tot (gedeeltelijk) gratis parkeren in het kernwinkelgebied Centrum. Voor de overige parkeerlocaties (onder andere Markt en Zwaansche Brug) blijft het betaald parkeren voortbestaan. De proef van twee jaar wordt gefinancierd uit het economisch stimuleringsbudget. Daarna wordt samen met ondernemers de proef geëvalueerd. Bij eventuele voortzetting van het blauwe zone regime wordt dan financiering gezocht uit de Centrumgelden.

Markt autoluw

Bij de ontwikkeling van de centrumplannen is de Centrumvisie 2012 uitgangspunt. Het college stelt de gemeenteraad voor om de Markt autoluw in te richten met 15 permanente (betaalde) autoparkeerplaatsen. Hierdoor komt er meer ruimte voor terrasjes en evenementen. Bij de herinrichtingsplannen wordt het groen op de Markt in omvang gehandhaafd, waarbij cultuurhistorische gevels meer zichtbaar gemaakt worden en er eventueel verplaatsbare groenbakken komen.

Groene toegangspoort

De gemeentevijver en oude boomgaard worden een groene en beleefbare toegangspoort naar het Centrum. Van de gebieden Achter 't Strijpt, vijver en boomgaard en binnenplaats gemeentehuis worden voetgangersverbindingen gerealiseerd  naar het Centrum. De Stationstraat, Fellenoord en Prins Hendrikstraat worden aantrekkelijke aanlooproutes met volop nieuwe bedrijvigheid.

Historisch besluit op 24 maart

SP-wethouder Eric van den Broek is blij dat er eindelijk een plan van aanpak ligt dat breed gesteund wordt door ondernemers en bewoners: 'Na jarenlange stilstand lijkt het er nu op dat het centrum daadwerkelijk aangepakt wordt. Boxtel krijgt een mooier en aantrekkelijker centrum, hetgeen goed is voor de leefbaarheid van onze gemeente.' SP-fractievoorzitter Dave van de Ven valt hem bij: 'Ik verwacht dat de gemeenteraad op 24 maart de kans met beide handen zal aangrijpen om een historisch besluit te nemen dat van groot belang is voor heel Boxtel.' 

Reactie toevoegen

U bent hier