h

Extra huishoudelijke hulp voor 5 euro per uur

20 april 2015

Extra huishoudelijke hulp voor 5 euro per uur

Door extra rijksgeld voor 2015 en 2016 kunnen Boxtelse mensen, buiten de Wmo om, tijdelijk huishoudelijke hulp inkopen bij zorgaanbieders voor een schappelijke prijs van 5 euro per uur. De landelijke bijdrage is vooral bedoeld om zoveel mogelijk reguliere banen in loondienst bij gecontracteerde thuiszorgaanbieders te behouden. SP-wethouder Eric van den Broek is blij met het extraatje.

Tijdelijke ondersteuning

Het gaat om een tijdelijke ondersteuning. De rijksbijdrage van 115 miljoen is alleen voor de jaren 2015 en 2016 en wordt huishoudelijke toelage genoemd (HHT). Voor Boxtel gaat het om een bedrag van 238 duizend euro voor elk jaar. Naar verwachting kunnen hiermee zo'n 10 fulltimebanen bij gecontracteerde zorgaanbieders van huishoudelijke hulp, Thuiszorg Elde en Tzorg, behouden blijven. Het is nog onzeker of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren, omdat vooraf niet in te schatten is hoeveel cliënten zich gaan aanmelden voor HHT.   

5 euro per uur

Van het extra geld dat is toegekend door het Rijk draagt Boxtel een bedrag per uur bij, waardoor de kosten voor de cliënten lager zijn. De huishoudelijke hulp toelage in Boxtel komt dan neer op een bedrag van 5 euro per uur voor de cliënt en 17 euro voor de gemeente. De cliënten kunnen maximaal 3 uur per week via deze voorwaarden inkopen. Wethouder van den Broek: 'Ik verwacht dat we met het bedrag van 5 euro per uur inwoners op een laagdrempelige manier kunnen voorzien van tijdelijke hulp. Bovendien levert de subsidie extra werkgelegenheid op. Het mes snijdt dus aan twee kanten.' Opmerkelijk is dat een aantal gemeenten in de regio een hoger uurtarief rekenen voor de cliënt, zoals Vught en St. Michielsgestel. In de laatste gemeente wordt een eigen bijdrage van 10 euro gevraagd. Verwacht wordt dat in Boxtel naar schatting zo'n honderd mensen gebruik kunnen maken van deze nieuwe regeling. 

Wie komen er voor in aanmerking?

1. Inwoners met een tijdelijke beperking die niet in aanmerking komen voor huishoudelijke hulp op grond van de Wmo.
2. Inwoners die vanwege de hoge eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp afzien van de ondersteuning via de Wmo.
3. De groep inwoners die zich niet hebben aangemeld of gaan aanmelden via de Wmo bij de gemeente voor huishoudelijke hulp, maar die wel een ondersteuningsaanvraag hebben.
4. Inwoners die in aanmerking komen voor huishoudelijke hulp via de gemeente, maar een extra toelage willen van (max.) 3 uur bovenop hun maatwerkvoorziening huishoudelijke hulp.
5. Mantelzorgers die gebruik willen maken van de mogelijkheid voor extra ondersteuning om hun eigen huishouding te ontlasten.

Om in aanmerking te komen voor deze regeling moeten mensen een mail sturen naar wegwijs@boxtel.nl met het onderwerp 'algemene voorziening voor hulp bij het huishouden'. Men kan ook bellen: 655990.

Reacties

Bellen ( 655990 ) kan men alleen van 9.00 - 12.30 uur. Misschien slim om dit ook te vermelden.

Reactie toevoegen

U bent hier