h

Historisch besluit centrum

6 april 2015

Historisch besluit centrum

De gemeenteraad heeft op 31 maart een historisch besluit genomen door het vaststellen van het herinrichtingsplan van de Markt en de beleidsnota Détail en Horeca. Deze plannen moeten er toe leiden dat het centrum een impuls krijgt en aantrekkelijker wordt. SP-wethouder Eric van den Broek is een gelukkig man.

Complimenten voor college en wethouder

Al ongeveer vijftien jaar wordt in de gemeenteraad gepraat over de wenselijkheid om de Markt anders in te richten en het centrum aantrekkelijker te maken. Het was een vergeefse discussie omdat opeenvolgende colleges er niet in slaagden om maatschappelijk en politiek draagvlak te scheppen voor de plannen. Dat het huidige college en de verantwoordelijk wethouder daarin binnen een jaar wel geslaagd zijn, kan gerust een prestatie van formaat genoemd worden en verdient een groot compliment.

Markt autoluw

De Markt wordt met 15 parkeerplaatsen eindelijk autoluw. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van de politiek en de bevolking in vervulling. De centrumondernemers wilden het liefst 45 parkeerplaatsen in de winter behouden, maar hiervoor was geen meerderheid in het college en de raad. Er komt nu een compact winkelgebied: winkels moeten geconcentreerd worden rondom de Markt, de Rechterstraat, de Rozemarijnstraat en de Kruisstraat. De 'aanloopstraten' zoals de Stationsstraat, Breukelsestraat en Fellenoord worden opgeknapt en bieden vooral plaats voor bijvoorbeeld kantoren, ateliers en uitzendbureau's. Binnenkort wordt begonnen met het opknappen van de cultuurhistorische as tussen Stapelen en de Sint Petrusbasiliek. Bovendien worden de gevels van winkelpanden verfraaid en de cultuurhistorische panden op de Markt beter zichtbaar gemaakt en 's avonds verlicht. De herinrichting van de Markt zal aanvangen na september. 

Blauwe zone parkeren in buurt Markt

Om de verloren parkeerplaatsen op de Markt te compenseren komen er 45 gratis blauwe zone parkeerplaatsen vlakbij de Markt, bestaande uit een compleet nieuwe parkeerplaats op de binnenplaats van het gemeentehuis en extra plaatsen bij Achter 't Strijpt aan het Zusterspad. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wensen van de inspraak om meer gratis parkeerplaatsen te realiseren. Op de overige plekken in het centrum blijft het betaald parkeren bestaan.

Vijver en boomgaard worden opgeknapt

De gemeentelijke vijver en de oude boomgaard moeten in de plannen een oase van rust en beleving in het centrum worden. De SP heeft hiervoor in het verleden al voorstellen gedaan, zoals bijvoorbeeld groene verfraaiing, bankjes, een podium voor kleinschalige culturele activiteiten, authentieke lantaarnpalen en cultuurhistorische bordjes. Ook het CDA heeft onlangs een plan voor het gebied ingediend. 

'Laten we er met zijn allen iets moois van maken'

Wethouder Eric van den Broek is blij dat er nu eindelijk knopen zijn doorgehakt en begonnen kan worden met de uitvoering: 'De plannen zijn de uitkomst van een intensieve periode van inspraak met alle betrokkenen. Ik snap dat niet iedereen tevreden is, maar ik wil toch eenieder oproepen om gezamenlijk de schouders er onder te zetten. Alleen dan kan het centrum van Boxtel gezelliger en aantrekkelijker worden. Dat is in het belang van allen. Laten we er daarom met zijn allen iets moois van maken. Ik sta te popelen om aan de slag te gaan.' 

Reactie toevoegen

U bent hier