h

SP-wethouder van den Broek: Boxtel investeert in mantelzorg

27 april 2015

SP-wethouder van den Broek: Boxtel investeert in mantelzorg

Foto: SP

Onlangs werd in de raadzaal een symposium gehouden over mantelzorg. SP-wethouder Eric van den Broek zegde tijdens het symposium extra geld toe voor ondersteuning van de mantelzorgers,  maar ook voor opleiding, vorming en training. Bovendien stelde hij voor om het beleid samen met mantelzorgers uit te werken in een gezamenlijke klankbordgroep. 

Waaraan hebben mantelzorgers behoefte?

Het symposium "Samenwerken met mantelzorgers' werd georganiseerd door welzijnsorganisatie ContourdeTwern. Meer dan honderd mantelzorgers, zorg- en welzijnsprofessionals en beleidsmakers gingen in discussie over de samenwerking tussen zorgaanbieders en mantelzorgers. Daarbij stond de vraag centraal: Waaraan hebben mantelzorgers behoefte? De belangrijkste conclusie van het symposium is dat professionals de mantelzorgers in de zorgverlening moeten betrekken, met hen in gesprek gaan, hen steunen én hun behoeften respecteren. Knelpunt hierbij is dat steun aan mantelzorgers door thuiszorgmedewerkers niet vergoed wordt en er dus geen tijd voor is.

Gemeente investeert in mantelzorgondersteuning

De gemeenteraad erkent het belang van ondersteuning van mantelzorgers. Wethouder van den Broek zegde tijdens het symposium toe dat extra geld beschikbaar komt voor ondersteuning, opleiding, training en vorming van mantelzorgers. Hij pleitte er voor om een klankbordgroep in het leven te roepen waarin ook mantelzorgers vertegenwoordigd zijn. De wethouder: 'Mantelzorgers zijn van grote maatschappelijke waarde. We moeten ze koesteren en ondersteunen en er voor zorgen dat ze niet overbelast worden. En we moeten samen met hen het beleid vorm geven, zodat zij de steun en plaats krijgen die zij zelf wensen.' De oproep van de wethouder vond onmiddellijk weerklank bij de aanwezigen. Onder luid applaus zag een klankbordgroep het levenslicht. Volgens Chris D'havé en Marieke Dijkshoorn van het Steunpunt Mantelzorg geeft Boxtel hiermee het goede voorbeeld.

Reactie toevoegen

U bent hier