h

Vragen SP over sociale woningbouw en woonlastenbeperking voor lage inkomens

8 april 2015

Vragen SP over sociale woningbouw en woonlastenbeperking voor lage inkomens

De gemeente laten onderzoeken om zelf te investeren in de bouw van (en het realiseren van meer) sociale huurwoningen, daarbij het betaalbaar houden van de huren voor mensen met lage inkomens, is het idee achter de schriftelijke vragen die de SP gesteld heeft aan het college. Dit alles naar aanleiding van de antwoorden die directeur-bestuurder Rob Dekker (St. Joseph) gaf op eerder gestelde vragen van de SP én zijn recentelijke uitlatingen in de pers , waarbij hij de boxtelse politiek uitdaagde om deze twee zaken op de politieke agenda te zetten. Een uitdaging die de SP graag aangaat!

Sociale woningbouw

“Op 4 november is unaniem een motie aangenomen van de SP, InBox en PvdA/Groen Links over de realisatie van meer sociale woningbouw die voldoet aan hoge eisen m.b.t. duurzaamheid en levensloopbestendigheid”, vertelt SP-raadslid Rinze van der Veen.” In een brief van 3 maart jl. aan de SP wordt door de heer Dekker gesteld dat de gemeente Boxtel geen sociaal grondbeleid kent. Bij nieuwbouw vraagt de gemeente naast legeskosten ook forse bedragen voor de beoordeling door ambtenaren en bovenwijkse plankosten. Dat zijn allemaal factoren die het moeilijker maken om sociale huurwoningen te realiseren.

Op het moment zijn er nieuwe ontwikkelingen gaande, een aantal gemeenten gaan zelf investeren in de bouw sociale huurwoningen. In het geval van Boxtel is dit wellicht ook een mogelijkheid. Een van de kostenbeperkende factoren is dat op dit moment de rente bijzonder laag is. Omdat de gemeente geen winstmarge berekent zijn de woningen relatief goedkoop. Door de uitvoering m.b.t. beheer en onderhoud in handen van Sint Joseph te leggen, loopt de gemeente weinig risico`s. Op termijn kan de investering worden terugverdiend uit de huuropbrengsten en eventuele verkoop. De SP-fractie zou deze optie graag onderzocht zien. Ook de (on)mogelijkheden van tijdelijke sociale woonunits op terreinen die eigendom zijn van de gemeente (en voorlopig niet gebruikt worden) willen wij graag onderzocht hebben”, aldus van der Veen.

Woonlastenbeperking lage inkomensgroepen

De betaalbaarheid van de huren en (in bredere zin) de woonlasten zijn een gezamenlijke verantwoordelijkheid van huurder, verhuurder en de gemeente. De laatste twee jaren zijn de huren gemiddeld met bijna 10% gestegen, waardoor een toenemend aantal huurders in de problemen zijn gekomen of dreigen te gaan komen. Onderzoek van Atrivé wijst uit dat vooral meerpersoonshuishoudens uit de lagere inkomensgroepen met kinderen in betalingsproblemen zitten of dreigen te komen. Dit probleem wordt door Sint Joseph onderkend. De Woonstichting matigt dan ook per 1 juli a.s. de huurverhoging, waarbij met name de laagste inkomens zullen worden ontzien. De verantwoordelijkheid van de gemeente ligt voornamelijk op het vlak van het armoedebeleid.

De SP-fractie wil met name van het college weten welke mogelijkheden de gemeente heeft om bij te dragen aan het beperken van de woonlasten van huurders met een laag inkomen. Zo heeft bijvoorbeeld Amsterdam hiervoor een woonlastenfonds in het leven geroepen. Een van de uitgangspunten van het beleidsprogramma is dat alle burgers (en met name kinderen) volwaardig aan de samenleving moeten kunnen deelnemen. De mogelijkheid om betaalbaar te kunnen wonen is hiervoor een van de basisvoorwaarden.

Reactie toevoegen

U bent hier