h

736.759 handtekeningen onder Volkspetitie Red de Zorg

22 juni 2015

736.759 handtekeningen onder Volkspetitie Red de Zorg

Foto: SP

Op 19 juni hebben FNV en CNV Zorg & Welzijn de Volkspetitie Red de Zorg overhandigd aan staatssecretaris van Rijn. Ruim 736.000 mensen ondertekenden de afgelopen zes weken de Volkspetitie en riepen daarmee de staatssecretaris op in de grijpen en te stoppen met bezuinigingen. De SP ondersteunde de actie.

Van Rijn gaat in gesprek met de vakbonden

Van Rijn werd met luid boegeroep ontvangen. De staatssecretaris zei onder de indruk te zijn van het aantal handtekeningen en verklaarde zich bereid om met de vakbonden in gesprek te gaan. FNV en CNV Zorg  & Welzijn gaan op deze uitnodiging in. FNV-voorzitter Ton Heerts: 'De bezuinigingen op de zorg moeten nu stoppen, anders komen we in september terug. Er moet nu snel een oplossing komen, want dit gaat iedereen in Nederland aan. ' Suzanne Kruizinga, voorzitter van CNV Zorg & Welzijn: 'Want dat zo ontzettend veel mensen de petitie ondertekend hebben is een signaal dat de politiek niet kan en mag negeren. Mensen maken zich terecht druk om bezuinigingen in der zorg en de gevolgen die deze bezuinigingen hebben voor zowel cliënten als medewerkers.'

Kamerdebat

Tweede Kamerleden van PvdA, VVD, CDA, SP, Groen Links en 50PLUS gingen na de overhandiging met elkaar in debat over de Volkspetitie. Zij waren het erover eens dat deze Volkspetitie aanleiding moet zijn voor een kamerdebat op korte termijn, in ieder geval nog voor het zomerreces.

Driekwart miljoen handtekeningen

Op 1 mei lanceerden FNV en CNV Zorg & Welzijn de volkspetitie Red de Zorg. In drie weken tijd waren de beoogde 300.000 handtekeningen al gezet en het zijn er in totaal 736.759 geworden, dus bijna driekwart miljoen. De SP ondersteunde in het hele land de actie van de vakbonden en haalde vele tienduizenden handtekeningen op, waarvan 1400 in Boxtel.

SP-bestuurslid Willem van Meurs: 'Als de actie iets langer geduurd had, waren er ongetwijfeld meer dan 1 miljoen handtekeningen opgehaald. Heel veel mensen hebben grote zorgen om de kwaliteit van de zorg nu en in de toekomst. Het is te hopen dat de regering dit massale verzet niet naast zich neer legt en een einde maakt aan de heilloze bezuinigingen.'

Reactie toevoegen

U bent hier