h

Antwoord college op SP-motie: vastgelopen onderhandeling VNG en bonden nieuwe cao-Wsw

11 juni 2015

Antwoord college op SP-motie: vastgelopen onderhandeling VNG en bonden nieuwe cao-Wsw

In de raadsvergadering van 16 december 2014, heeft de boxtelse SP-fractie een motie ingediend met als besluit: “Het college op te dragen te bewerkstelligen c.q. zijn invloed uit te oefenen die er toe leiden dat de onderhandelingen voor de cao-Wsw weer heropend zullen worden, waarbij de inzet dient te zijn dat deze cao een gelijkwaardige benadering krijgt als die van cao-gemeenten. Deze motie werd destijds aangenomen. Het college laat nu weten dat er op het VNG-congres van 3 juni 2015, een motie aangenomen is door de leden (de gemeenten), die de VNG opdraagt om de cao-onderhandelingen te hervatten en daarbij geen voorwaarden meer te stellen t.a.v. het onderwerp van de looneis. Deze motie is door het college van de gemeente Boxtel ondersteund.

Voorbeeld functie
"Bij de behandeling van het Beleidskader Participatie Meierij en de Lokale oplegger Participatie in de raad van 16 december 2014, is ook een brief van gemeente Dongeradeel aan de orde geweest", vertelt SP raadslid Marco Bressers. "In de brief werd er op gewezen dat in de raad van die gemeente een motie was ingediend over het stagneren van het overleg tussen bonden en VNG over een nieuwe cao-Wsw. Daarop hebben wij, als SP-fractie in de raad van de gemeente Boxtel een motie van gelijke strekking ingediend en deze motie werd terecht aangenomen naar onze mening. VNG heeft toch een voorbeeld functie te vervullen m.b.t. fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor deze kwetsbare groep. Het zou immers getuigen van goed werkgeverschap", aldus Bressers.

Struikelblok weggenomen
Uit de beantwoording van het college blijkt dat nog voordat er vanuit het college actie werd ondernomen om gevolg te geven aan deze motie, er gesprekken tussen VNG en FNV en CNV heropend werden in februari. VNG echter, wilde alleen afspraken maken over de continuïteit van de sociale werkvoorziening (inzetbaarheid en werkzekerheid van de huidige Wsw-ers) maar niet over loonsverhoging. De bonden wilden, naast de punten van de VNG, echter ook over loonsverhoging afspraken maken. 
In maart stuurt het college van Arbeidszaken, Kamer Gesubsidieerde Arbeid een brief aan de VNG-leden en zet daarin uiteen wat de uitgangspunten zijn en waarom er geen ruimte is voor loonsverhoging. Die ruimte is er niet vanwege teruglopende budgetten Participatiewet voor gemeenten. Daarin zit ook het Wsw-budget dat tussen 2014 en 2019 per fte terugloopt. Zou loonsverhoging wel afgesproken worden dan gaat dit ten koste van het Participatiebudget dat voor andere doelgroepen bedoeld is. Omdat veel SW-bedrijven al in de rode cijfers zitten hecht de VNG meer aan behoud van werkgelegenheid voor de SW-ers. Opnieuw was er sprake van stagneren van onderhandelingen. Op 3 juni 2015 is op het VNG-congres een motie aangenomen door de leden (de gemeenten), die de VNG opdraagt om de cao-onderhandelingen te hervatten en daarbij geen voorwaarden meer te stellen t.a.v. het onderwerp van de looneis. Gemeenten zijn aangesproken op hun goed werkgeverschap t.a.v. deze groep en ook dat er inmiddels wel een akkoord is m.b.t. de cao-gemeenten. Daarmee is een struikelblok weggenomen en kunnen de onderhandelingen weer opgepakt worden. Vanuit de VNG is meteen aangegeven dat er een uitnodiging naar de bonden gaat om de gesprekken te hervatten.

Reactie toevoegen

U bent hier