h

SP start handtekeningenactie voor miljonairsbelasting

9 juni 2015

SP start handtekeningenactie voor miljonairsbelasting

Foto: SP

In het kader van de actie 'Er is genoeg voor iedereen' start de SP afdeling Boxtel op zaterdag 13 juni  om 13.00 uur op de Zwaanse Brug een handtekeningenactie voor het invoeren van een miljonairsbelasting. Op ludieke wijze zal de ongelijkheid in Nederland uitgebeeld worden. In de komende maanden zullen vrijwilligers huis aan huis handtekeningen gaan ophalen en de discussie aangaan over de ongelijkheid in Nederland. 

Rijken worden rijker en armen worden armer
Ondanks de crisis is Nederland nog steeds een van de rijkste landen ter wereld, maar de rijkdom is ongelijk verdeeld. De vele onderzoeken naar de ongelijkheid in Nederland die de afgelopen jaren zijn verschenen laten duidelijk zien dat de ongelijkheid groot is en steeds groter wordt. De rijken worden rijker en de armen armer. Zo is de vermogensongelijkheid in Nederland de op een na hoogste in Europa en zijn de inkomensverschillen tussen de armste en rijkste Nederlanders de laatste tientallen jaren fors toegenomen. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) becijferde dat de drie rijkste mensen in ons land méér bezitten dan 10 miljoen andere Nederlanders. De kleine groep van 10% rijkste Nederlanders heeft 67% van onze rijkdom in handen, terwijl 60% van de huishoudens samen slechts 1% van het totale vermogen bezitten. De onderste helft van de samenleving staat al ruin dertig jaar op de nullijn als het om koopkracht gaat. Het aantal miljonairs is ondanks de crisis gestegen naar 173.000 met een totaal vermogen van 322 miljard euro. Tegenover deze toenemende rijkdom staat toenemende armoede. Het aantal huishoudens onder de armoedegrens is gestegen naar 717.000, het aantal kinderen in armoede naar 384.000, steeds meer mensen zijn aangewezen op voedselbanken en 57.000 huishoudens hebben problematische schulden. 

Miljonairsbelasting één van de maatregelen om ongelijkheid te verminderen
De SP bepleit drie hoofdmaatregelen om de ongelijkheid te stoppen:
1. Werken dient te lonen, daarbij horen geen bizarre inkomensverschillen.
2. Vermogens moeten eerlijker belast worden, daarom moet er een miljonairsbelasting komen.
3. Ondernemen moet eerlijk. Multinationals worden nu door de regering geholpen om bijna geen belasting te betalen. Dat is oneerlijke concurrentie voor het MKB en slecht voor de samenleving.

Lange tijd heerste het idee dat het wel meevalt met de ongelijkheid in Nederland. Onderzoeken tonen aan dat dit niet zo is. Niet alleen de WRR, maar ook internationale instituten als de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en het Internationale Monetaire Fonds (IMF) vragen aandacht voor de groeiende ongelijkheid. Want de ongelijkheid pakt slecht uit voor samenlevingen: het is slecht voor de economische groei, burgers hebben minder vertrouwen in de democratie, de samenhang verdwijnt, het is ieder voor zich, de gezondheid van mensen is slechter, er is meer criminaliteit enzovoort. De SP wil deze ongelijkheid terugdringen met een scala aan maatregelen waarvan een belasting voor miljonairs een belangrijke is.

SP-bestuurslid Willem van Meurs: 'Als de rijkste Nederlanders en de grootste bedrijven hun eerlijke deel van de belastingen gaan betalen, dan is er genoeg voor iedereen. Het geld kan dan besteed worden aan bijvoorbeeld zorg en onderwijs en verlaging van de lasten van de lage en middeninkomens en kleine ondernemers. Ook miljonairs hebben daar baat bij. Zij merken nauwelijks iets van de belasting, maar dragen daarmee wel bij aan een meer rechtvaardige samenleving.'   
   
Mensen die mee willen helpen met de actie kunnen een mail sturen naar boxtel@sp.nl of bellen: 676058 of 06-21930533.

Reactie toevoegen

U bent hier