h

10 Oktober: sla alarm tegen TTIP

1 oktober 2015

10 Oktober: sla alarm tegen TTIP

Zoals in vele andere Europese steden wordt op zaterdag 10 oktober geprotesteerd tegen TTIP, het beruchte handelsverdrag van de Europese Unie en Amerika. Iedereen die wil voorkomen dat grote bedrijven de macht overnemen in Europa, moet erbij zijn op 10 oktober. 

TTIP is wurgakkoord

TTIP staat voor Transatlantic Trade & Investment Partnership. Het doel van het bedrag is om zoveel mogelijk handelsbeperkingen weg te nemen. Daar kleven drie bezwaren aan:

  1. Het wegnemen van handelsbeperkingen komt neer op het wegnemen van standaarden die juist bedoeld zijn om burgers te beschermen. Allerlei standaarden staan onder druk, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsvoorwaarden, duurzaamheid en veiligheid. Een race to the bottom ligt voor de hand.
  2. Het bedrag bevat een hoofdstuk over "investeringsbescherming" (ISDS). Dat geeft bedrijven de mogelijkheid om landen via een speciale rechtbank aan te klagen als zij vinden dat zij belemmerd worden door nationaal beleid. Hoge schadeclaims zijn het gevolg. De rechtsstaat wordt gepasseerd, de democratie uitgehold.
  3. De totstandkoming van het verdrag verloopt zeer schimmig en ondemocratisch. De Tweede Kamer kan het proces nauwelijks controleren. Het is nog maar de vraag of nationale parlementen überhaupt goedkeuring mogen geven.
Al 9000 aanmeldingen voor demonstratie

De SP is tegen dit handelsverdrag. Wij willen geen Amerikaanse toestanden. Dit wurgakkoord moet gestopt worden. De demonstratie wordt onder andere georganiseerd door FNV, Milieudefensie en Greenpeace en wordt gesteund door de SP.  De Amsterdamse SP-wethouder Laurens Ivens is één van de sprekers. Meer dan 9000 mensen hebben zich inmiddels al aangemeld op Facebook. Help mee met het verzet een kom ook!

Kom in actie

Meer info en petitie: http://www.stopttip.nl/

Facebook: https://www.facebook.com/events/807044286082700/ 

Manifest van de SP: www.sp.nl/ttip 

Reactie toevoegen

U bent hier