h

SP wil meer sociale huurwoningen

25 oktober 2015

SP wil meer sociale huurwoningen

Om te voorkomen dat Woonstichting Sint Joseph sociale huurwoningen gaat slopen of verkopen zonder dat er nieuwe voor in de plaats komen heeft de SP samen met INbox een motie ingediend in de begrotingsbehandeling die dat moet voorkomen. De motie werd unaniem aangenomen. SP-raadslid Rinze van der Veen wil dat er in de komende vier jaar enkele honderden nieuwe sociale huurwoningen bij komen.

Meer sociale woningbouw nodig

Vele honderden woningzoekenden willen een sociale huurwoning. De wachttijd hiervoor kan bij Sint Joseph oplopen tot vijf jaar. Gezien het gegeven dat er steeds meer eenpersoonshuishoudens en statushouders komen is het nodig dat er meer sociale huurwoningen komen. Een SP-motie van die strekking werd in de begrotingsbehandeling van vorig jaar unaniem aangenomen. In de komende Woonvisie en Prestatiecontract tussen gemeente en Sint Joseph zal dat tot uiting moeten komen. Van der Veen: "Gezien de discussie rond vluchtelingen en statushouders is belangrijk dat er in de komende vier jaar enkele honderden sociale huurwoningen bij komen. Dan kunnen ingeschreven woningzoekenden èn statushouders gehuisvest worden. De SP heeft onder meer voorgesteld om te kijken of het realiseren van (tijdelijke) woningen op braakliggende gronden mogelijk is."

Motie SP en INbox unaniem aangenomen

Om te voorkomen dat Sint Joseph sociale huurwoningen wil gaan slopen of verkopen zonder dat er nieuwe voor in de plaats komen, dienden SP en INbox in de begrotingsbehandeling een motie in om in het Prestatiecontract van 2016-2020 op te nemen dat Sint Joseph in deze periode het aantal sociale huurwoningen minimaal op het huidige niveau dient te houden. De motie werd met algemene stemmen aangenomen. Verder werd in de motie gevraagd om een onderzoek te doen naar een betere doorstroming in de sociale huursector en hoe sociale woningbouw sneller gerealiseerd kan worden. 

SP-raadslid Rinze van der Veen: "Met betrekking tot dat laatste punt heeft de SP-fractie voorgesteld om te kijken of de hoge gemeentelijke kosten, ambtelijke en (bovenwijkse) plankosten niet omlaag kunnen, zodat Sint Joseph goedkoper en dus gemakkelijker sociale huurwoningen kan bouwen." De SP-fractie zal in de behandeling van de Woonvisie alle bovenstaande zaken nadrukkelijk aan de orde stellen.

Reactie toevoegen

U bent hier