h

Eindelijk een akkoord over nieuwe cao sociale werkvoorziening

22 januari 2016

Eindelijk een akkoord over nieuwe cao sociale werkvoorziening

Na ruim een jaar lang actievoeren is het de FNV dan net voor de kerst toch gelukt:er is een principeakkoord voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor de sociale werkvoorziening. Hierin zijn werkzekerheid en koopkracht tot 2019 op een nette manier geregeld. SP-raadslid Marco Bressers is verheugd over dit onderhandelingsresultaat. 

VNG eindelijk overstag

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is werkgever van de mensen die in sociale werkplaatsen werken. De starre houding van de VNG is er de oorzaak van geweest dat de onderhandelingen met de FNV stagneerden en zelfs helemaal stopten.  De VNG wilde geen werkzekerheid bieden en gaf zelfs aan de lonen in de sociale werkvoorziening nooit meer te willen verhogen. SP-raadslid Marco Bressers diende indertijd een motie in waardoor het college een brief schreef aan de VNG met de vraag om de onderhandeling te heropenen, waarbij de inzet dient te zijn dat deze cao een gelijkwaardige benadering krijgt als die van de cao voor gemeenten. Op het congres van de VNG op 3 juni 2015 werd een motie aangenomen, ondersteund door de gemeente Boxtel, om zonder voorwaarden ten aanzien van de looneis de onderhandelingen weer op te starten. Dat heeft nu dus resultaat opgeleverd.

Raadslid en vakbondlid Bressers: "Dit is goed nieuws voor de werknemers van de WSD in Boxtel. De onzekerheid over de werkgelegenheid is voorlopig weggenomen en ze krijgen eindelijk een fatsoenlijke beloning. Daar is hard voor geknokt. Zo zie je maar weer: actie voeren helpt wel degelijk!" De landelijke SP steunde de eisen van de FNV voor een goede cao. 

Sterk verbeterde cao

Om ontslagen te voorkomen wordt de zorgplicht nu opgenomen in de cao. Als een werkplek vervalt, krijgen gemeenten de plicht om ander werk aan te bieden. Voor werknemers van wie het begeleid werken (buiten hun schuld) stopt, komt een terugkeergarantie. De gemeente biedt dan ander passend werk aan. Je blijft als werknemers onder Wsw vallen. Verder gaan de lonen structureel omhoog. De gemeenten krijgen jaarlijks extra geld om de cao te kunnen uitvoeren. De eerste structurele loonsverhoging wordt uitbetaald in juli 2016.Daarnaast komt er een verhoging van de eindejaarsuitkering en een eenmalige uitkering in maart 2016 van 325 euro. Verder zijn een aantal verslechteringen tegengehouden. Het woord is nu aan de leden van de FNV. Zij moeten in een ledenraadpleging in februari het akkoord goedkeuren. De verwachting is dat dit zeker zal gebeuren. 

Reacties

Prima een CAO voor de SW.
Wel een bijzondere op/aanmerking

Wat is er geregeld voor als ik ouder wordt.
CAO sociale werkvoorziening.
"Vanaf 60 jaar wordt jouw werkdag niet langer dan 7,5 uur als je daarom vraagt".

Wat is dit voor een domme regel.
Men moet per dag een 1/2 uur vrij nemen om gebruik te maken van deze regeling.
De bewuste sigaar uit eigen doos!!
Hier had moeten staan; " wanneer men 60 is mag men per dag een 1/2 uur verlof opnemen, om zo de werkdag te verkorten naar 7,5 uur. Deze aanvraag mag niet geweigerd worden".

Dat is pas de waarheid en de duidelijkheid.

mvgr Ton Dijkstra
De Voorwerkers te Arnhem.

Reactie toevoegen

U bent hier