h

SP bezorgd over toekomst Liduinaziekenhuis

21 januari 2016

SP bezorgd over toekomst Liduinaziekenhuis

Het sluiten van twee operatiekamers door het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) op de locatie Liduina betekent wederom een vermindering van het aanbod van gezondheidsvoorzieningen in Boxtel. Tien jaar geleden werd ook al de EHBO-post gesloten. SP-fractievoorzitter Dave van de Ven is bezorgd over de toekomst van het Liduinaziekenhuis en heeft daarover vragen gesteld aan de Raad van Bestuur van JBZ en het college van B. en W.

Regionale ziekenhuisvoorziening moet blijven

De SP staat op het standpunt dat Liduina een goede ziekenhuisvoorziening direct in de buurt is die ook grote voordelen kan bieden voor koppelingen aan het lokale zorgnetwerk in het kader van de Wet Maatschappelijke Ontwikkeling (WMO). Met name voor oudere mensen voorziet de locatie Liduina in een duidelijke behoefte. In de brief aan JBZ vraagt de SP-fractie of de Raad van Bestuur kan toezeggen dat de overblijvende functies gehandhaafd blijven en dat op de locatie Liduina een volwaardige ziekenhuisvoorziening in stand blijft. Ook wordt gevraagd hoe de ondernememingsraad en de cliëntenraad tegenover het plan staan om de twee operatiekamers te sluiten. Tot slot wil de SP-fractie een reactie van het JBZ op de vrees dat Liduina uitgekleed wordt en op termijn wellicht ingevuld gaat worden door zorgaanbieders in de private zorg.

Fractievoorzitter Dave van de Ven: "Het lijkt er steeds meer op dat reguliere zorgactiviteiten in Den Bosch worden gecentraliseerd. Het gevaar is dat de locatie Liduina op termijn dan nog alleen voor private zorg wordt gebruikt. Daar is in het verleden ook al eens sprake van geweest."

 

College gaat in gesprek met JBZ over toekomst Liduina

Het JBZ gaat de operatiekamers sluiten omdat ze niet meer voldoen aan de toegenomen veiligheidseisen en de investeringen daarvoor bijzonder hoog zijn. Bovendien is het aantal operaties in Boxtel flink teruggelopen en in Den Bosch is genoeg capaciteit. Voor het personeel heeft het geen gevolgen, aldus het JBZ. Op de vragen van Dave van de Ven in het vragenhalfuurtje antwoordde SP-wethouder Eric van den Broek dat het college bij het JBZ aangegeven heeft het jammer te vinden dat de operatiekamervoorziening verdwijnt. Of het een verschraling van het aanbod is, is nog maar de vraag, aldus de wethouder: "Veilige operatiekamers elders zijn nog altijd een verbetering ten opzichte van onveilige voorzieningen in Boxtel. Verder zijn er geen indicaties dat meer voorzieningen overgeheveld worden naar Den Bosch. Binnenkort gaat het college praten met het JBZ  over de toekomstige invulling op locatie Liduina. Daarbij zal ook nadrukkelijk gekeken worden naar verbreding en een betere aansluiting op het totale zorgaanbod in Boxtel. Dit biedt nieuwe mogelijkheden in het kader van de WMO."

7500 handtekeningen in 2005

In 2005 haalden SP en Boxtels Belang bijna 7500 handtekeningen op voor behoud van een goede ziekenhuisvoorziening in Boxtel. Concreet ging het toen om de terugkeer van de EHBO-post en het in stand houden van de dagbehandeling. De EHBO-post kwam niet terug en de dagbehandeling werd verder afgebouwd. De SP sprak indertijd van een sterfhuisconstructie: steeds meer onderdelen werden bij Liduina weggehaald en de vrees bestond dat uiteindelijk Liduina gesloten zou worden en de weg vrij zou zijn voor de komst van private zorgaanbieders. In 2002 waren er volgens krantenberichten plannen om Liduina in de toekomst te bestemmen voor private zorg. Gezien het antwoord van de wethouder lijkt op dit moment de kans dat het die kant op gaat erg klein en dat stemt de SP-fractie tot tevredenheid.

Reactie toevoegen

U bent hier