h

SP-fractie stelt vragen over toegenomen aantal jeugdstraffen

24 januari 2016

SP-fractie stelt vragen over toegenomen aantal jeugdstraffen

De gemeenteraadsfractie van de SP heeft ambtelijke vragen gesteld over het toegenomen aantal Boxtelse verwijzingen naar het zogeheten Halt-project. Dit project biedt jongeren de kans om hun strafbare gedrag recht te zetten zonder dat dit langdurige gevolgen heeft. 

Halt-project

Jongeren zoeken soms de grens op. Experimenteren hoort bij hun leeftijd, maar soms gaan ze te ver en plegen ze een misdrijf of overtreding. De omgeving kan hier veel last van hebben. Denk aan de winkelier die met diefstal te maken krijgt of de bewoners van een wijk waar een groep jongeren overlast veroorzaakt. Door direct en op een grondige manier in te grijpen, voorkomt Halt dat gedrag van kwaad tot erger wordt. De Halt-straf heeft tot doel grensoverschrijdend gedrag zo vroeg mogelijk te stoppen en genoegdoening te bieden aan de slachtoffers en de samenleving. De jongere wordt geconfronteerd met zijn gedrag en de gevolgen daarvan en leert dat hij zelf invloed kan uitoefenen op zijn gedrag. De jongeren moeten ook hun excuses aanbieden aan de slachtoffers, eventueel de schade vergoeden en in sommige gevallen volgt ook een werkstraf. Als een jongere naar behoren de Halt-straf afrondt, voorkomt hij een justitiële aantekening. Als hij niet meewerkt, komt hij alsnog in contact met Justitie.

Toename aantal verwijzingen in Boxtel

In Boxtel was het aantal verwijzingen in 2013 in totaal 22, maar in 2014 was dat 49, meer dan een verdubbeling dus. Hiermee scoort Boxtel hoog ten opzichte van gemeenten in de regio.

SP-raadslid Marije van Kuijk toont zich bezorgd over deze grote toename en heeft daarover vragen gesteld aan de gemeente: "Ik wil graag weten of deze trend zich ook heeft doorgezet in 2015 en wat daar de oorzaken van zijn. Ook wil ik meer informatie over de aard van de overtredingen."

 

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier