h

Herbeoordeling boetes Fraudewet leidt in één geval tot lagere boete

8 februari 2016

Herbeoordeling boetes Fraudewet leidt in één geval tot lagere boete

aar aanleiding van een brief van de SP-fractie heeft het college van B. en W. een aantal boetes met betrekking tot de Fraudewet herbeoordeeld. Conclusie van het college is dat het grootste deel van de boetes juist is opgelegd, maar dat er één maximale boete is opgelegd, terwijl opzet van fraude niet bewezen kan worden. Waarschijnlijk wordt hier dan een lagere boete opgelegd. SP-fractievoorzitter Dave van de Ven is tevreden met de uitspraak van het college.

Uitspraak Centrale Raad van Beroep

De hoge boetes, soms wel tienduizenden euro's, leidden indertijd tot veel protest van gedupeerde bijstandgerechtigden en onderzoek van de Centrale Raad van Beroep. Deze concludeerde dat het boetesysteem niet deugde. De SP-fractie vroeg daarop een herbeoordeling aan, waarbij uitgegaan moest worden van de soepelere regeling van de Centrale Raad van Beroep. In Boxtel ging het om 17 overtredingen over de jaren 2013 en 2014, met boetes van 150 tot bijna 8500 euro.

In één geval kan opzet niet bewezen worden

Uit de inventarisatie van het college blijkt dat er één boete is opgelegd van 100% van het benadelingsbedrag, waarbij opzet niet kan worden bewezen. De betreffende cliënt had vergeten haar loonstrookje in te leveren en kreeg daarvoor een boete van 379 euro opgelegd. Op grond van de herbeoordeling in het kader van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, zal hier naar alle waarschijnlijkheid een lagere boete opgelegd worden.

SP-fractievoorzitter Dave van de Ven: "Onze vraag om herbeoordeling heeft resultaat opgeleverd. Een bijstandsgerechtigde kan nu een lagere boete tegemoet zien omdat de oorspronkelijke boete te hoog was. Dat is mooi meegenomen."

Reactie toevoegen

U bent hier