h

Druk bezochte informatieavond SP over de zorg

10 maart 2016

Druk bezochte informatieavond SP over de zorg

Ongeveer zestig belangstellenden beleefden gisteravond een boeiende bijeenkomst over de zorg in gemeenschapshuis De Walnoot. SP-Kamerlid Henk van Gerven sprak over het landelijk Zorgplan van de  SP en SP-wethouder Eric van den Broek ging in op de plaatselijke situatie. Afdelingsvoorzitter Marije van Kuijk sprak van een geslaagde avond. 

Zorgplan SP
Foto: SP

Op geheel eigen wijze presenteerde Tweede Kamerlid van Gerven het alternatieve Zorgplan van de SP door met de microfoon door de zaal te lopen en de aanwezigen bij de discussie te betrekken. Het motto van het Zorgplan is dat de marktwerking eruit moet en plaats moet maken voor samenwerking, onder het motto 'de zorg is van ons'. Enkele elementen van het Zorgplan zijn: zorgverzekeraars verdwijnen, er komt een landelijke Zorgvoorziening, artsen werken samen  in loondienst zonder elkaar te beconcurreren, geen winst over de rug van de patiënt, fysiotherapie en tandarts horen in het basispakket, het eigen risico verdwijnt, gemeentelijk basispakket geeft recht op (thuis)zorg, hoge inkomens betalen meer, lage inkomens minder en 7 op de 10 gezinnen gaan er op vooruit. Het Zorgplan van de SP is doorgerekend door het Centraal Planbureau en is haalbaar en betaalbaar. In de komende maanden gaat de SP campagne voeren om het Zorgplan meer  landelijke bekendheid te geven.

Sociale uitvoering Wmo in Boxtel
Foto: SP

Wethouder Eric van den Broek betoogde dat een aantal verslechteringen op zorggebied te wijten zijn aan Haagse bezuinigingen. Desalniettemin probeert hij de Wmo zo sociaal mogelijk uit te voeren, rekening houdend met de menselijke maat en er voor te zorgen dat mensen niet buiten de boot vallen. Belangrijk is daarbij het persoonlijke contact met cliënten en Eric gaat zo veel mogelijk naar de mensen toe, onder andere door huiskamergesprekken te houden bij de mensen thuis. Vanuit organisaties en burgers komen allerlei initiatieven die ondersteund worden door de gemeente. 
SP-voorzitter Marije van Kuijk spreekt van een geslaagde avond: “Je zag aan de reacties van de aanwezigen dat het onderwerp zorg enorm speelt bij mensen. Ze ergeren zich aan de torenhoge winsten van de verzekeraars en de farmaceutische industrie, de riante salarissen in de zorgtop, terwijl de eigen bijdragen steeds hoger worden en de zorg minder wordt. Daarom zou het mooi zijn als het Zorgplan van de SP werkelijkheid wordt.” 

Foto: SP
‘A dog called Bifi’ zorgde voor de muzikale omlijsting

Reactie toevoegen

U bent hier