h

Onafhankelijk vertrouwenspersoon Wet maatschappelijke ondersteuning

14 maart 2016

Onafhankelijk vertrouwenspersoon Wet maatschappelijke ondersteuning

Mensen die ontevreden zijn over een besluit in het kader van de Wmo of de manier waarop de gemeente hen behandelt kunnen met hun klacht terecht bij de vertrouwenspersoon van de Wmo, Ria de Die. Zij is onafhankelijk van de gemeente en de instellingen waarmee Wmo-cliënten te maken hebben. SP-wethouder Eric van den Broek spreekt van een goede zaak.

Onafhankelijke en laagdrempelige hulp

De vertrouwenspersoon werkt voor het LSR, een landelijk steunpunt voor (mede)zeggenschap. Zij werkt in de Meierij, waar de gemeenten Vught, Den Bosch, Sint- Michielsgestel, Haaren, Sint-Oedenrode Schijndel en Boxtel onder vallen. Zij is onafhankelijk van de gemeente. Dat is belangrijk omdat sommige mensen die bij haar komen een groot wantrouwen hebben tegenover de gemeente of instellingen. Wethouder Eric van den Broek: 'Het inschakelen van een onafhankelijk vertrouwenspersoon is een laagdrempelige manier om onvrede bespreekbaar te maken. Dat is belangrijk omdat sommige mensen zich onbegrepen voelen of van het kastje naar de muur gestuurd. Dan willen ze iemand spreken die een luisterend oor biedt en kan helpen een probleem aan te pakken. Ze kan overigens niet altijd zorgen dat het gaat zoals de cliënt wil. Maar ze zorgt wel dat het proces verloopt zoals het hoort te lopen. Dat is een goede zaak.”

Informatie blijft anoniem

Alle informatie blijft anoniem. Terugkoppeling richting de gemeente vindt wel plaats, maar nooit met vermelding van naam of andere vertrouwelijke informatie.
Ria de Die is te bereiken via telefoonnummer 06-19975205 of per e-mail r.dedie@hetlsr.nl.

Reactie toevoegen

U bent hier