h

SP zegt NEE tegen associatieverdrag EU en Oekraïne

30 maart 2016

SP zegt NEE tegen associatieverdrag EU en Oekraïne

Foto: SP

Op 6 april wordt het referendum over het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne gehouden. De SP is na een grondige analyse tot de slotsom gekomen dat dit verdrag te vroeg komt en op dit moment niet in het belang van de bevolking in Oekraïne is en ook niet in het belang van de Nederlandse bevolking en de EU. 

Argumenten voor een NEE
  1. Het associatieverdrag is niet alleen maar een handelsverdrag, maar houdt ook een verregaande politieke, economische en militaire samenwerking in waar gevaarlijke kanten aan zitten.
  2. Het verdrag zal met name de positie van de steenrijke en corrupte kliek machthebbers versterken. Zij zien het verdrag als een opstapje naar het lidmaatschap van de EU.
  3. Oekraïne is een van de meest corrupte landen ter wereld met enorme armoede, mensen- en homorechten worden geschonden en er is geen sprake van een echte rechtsstaat. Oekraïne zal eerst intern orde op zaken moeten stellen.
  4. Het verdrag is vooral gunstig voor de elite en voor multinationals die Oekraïne zien als een grote markt waar veel geld te verdienen is. Kleine bedrijfjes daar zullen weggeconcurreerd worden en veel mensen zullen werkloos worden en hun weg zoeken naar landen van de EU.
  5. Veel Europees geld zal verdwijnen in de zakken van de machthebbers en niet ten goede komen aan de bevolking.
  6. Er wordt een hevige burgeroorlog in het land en de grote verdeeldheid en de ellende onder het volk (de helft sympathiseert met Rusland, de helft met het westen) zal met het verdrag alleen maar toenemen. Ook de spanning met Rusland zal toenemen en dat kan ernstige gevolgen hebben, waar niemand op zit te wachten.

Dit zijn een aantal argumenten voor een NEE tegen het verdrag. Wilt u meer weten over het SP-standpunt, ga dan naar www.sp.nl

Ga stemmen

Het bestuur van de SP Boxtel vraagt u om in ieder geval te gaan stemmen op 6 april. Maak gebruik van uw democratisch recht! Dit is belangrijk, want als de opkomst onder de 30% ligt is het referendum niet geldig. Als de meerderheid NEE stemt, komt het VVD/PvdA-kabinet in een lastig pakket. Ze hebben gezegd de uitslag serieus te nemen en er moet dan beslist worden of Nederland het verdrag officieel van een handtekening zal voorzien (ratificeren). Als Nederland dat niet doet gaat het hele verdrag niet door, want alle EU-lidstaten moeten er voor zijn. 
De SP zal in de komende tijd flyers huis aan huis verspreiden in een aantal wijken en op 2 april zullen op verschillende plekken in Boxtel flyers uitgedeeld worden aan voorbijgangers.

Reacties

Ik zit nog steeds met grote twijvel,ben van plan om nee te stemmen .Ik ga in ieder geval stemmen. mvrgr Henk Greuters Wens jullie verder veel succes.

Reactie toevoegen

U bent hier