h

Wethouder blij met inspiratieboek voor mooiere centrumgevels

25 juni 2016

Wethouder blij met inspiratieboek voor mooiere centrumgevels

Als één van de punten om het Boxtelse centrum aantrekkelijker te maken wil het gemeentebestuur dat de gevels in het centrum een mooiere uitstraling krijgen. Het eerste concept van het inspiratieboek voor centrumgevels werd door Jeroen Wijers van bureau BaeSS onlangs gepresenteerd op een inspiratieontbijt in het gemeentehuis. SP-wethouder Eric van den Broek roept ondernemers en bewoners op om met subsidie van de gemeente hun panden te verfraaien.

Gemeentelijke subsidie voor opknappen gevels

Het eerste concept van het inspiratieboek is klaar en in september zal een definitieve uitgave verschijnen.

Foto: SP
Wethouder van den Broek: “Het is een richtlijn. Iedereen in het centrum die plannen heeft voor zijn pand, kan straks het inspiratieboek induiken om te kijken wat allemaal mogelijk is. In de publicatie staan een uniforme uitstraling van het centrum en de relatie tussen het gebouw en de cultuurhistorie van Boxtel centraal. Er komt subsidie beschikbaar vanuit het stimuleringsbudget voor het centrum, dat 1 miljoen euro bedraagt. Pandeigenaren kunnen hier, indien ze zich laten inspireren door de voorbeelden van BaeSS, aanspraak op maken.” Tot juli kunnen ondernemers en bewoners hun ideeën en opmerkingen indienen bij de gemeente, waarna in september het definitieve inspiratieboek zal verschijnen. 

Grote ketens moeten ook mee doen

Het zijn met name de gevels van grote ketens als de Zeeman in de Rechterstraat en Blokker in de Rozemarijnstraat die niet erg fraai ogen en die verbetering behoeven. Maar de eigenaren van die grote ketens maken zich niet druk om de uitstraling van het centrum en lieten zich ook niet zien op het inspiratieontbijt in het gemeentehuis. Architect Weijers van BaeSS weet dat het moeilijk is om landelijke ketens te bewegen om mee te werken aan een ander gevelbeleid, maar is toch hoopvol gestemd: “Het is vaak een kwestie van een lange adem. Maar als je als ondernemers en gemeente een front vormt en flink aandringt, zien grote winkelbedrijven vaak wel de noodzaak er van in.”  

Reactie toevoegen

U bent hier