SP stelt vragen over jeugdige mantelzorgers
SP stelt vragen over jeugdige mantelzorgers
Uit landelijk onderzoek is gebleken dat ongeveer één op de tien kinderen op de middelbare school in Nederland een jonge mantelzorger is, en opgroeit met een familielid dat bijvoorbeeld chronisch ziek is. Cijfers over jongeren op de basisschool zijn (nog) niet bekend. De gevolgen hiervan voor deze jongeren kunnen groot zijn. De SP-Fractie heeft hierover vragen gesteld aan het college van B&W om de situatie in Boxtel in beeld te krijgen.
Het is gebleken dat jongeren die langere tijd mantelzorg verlenen, hiervan voor hun ontwikkeling negatieve gevolgen kunnen ondervinden. Zo kunnen ze last krijgen van stress en hebben op latere leeftijd vaker behoefte aan psychologische hulp. Verder liggen problemen als schooluitval en voortijdige beëindiging van de opleiding op de loer.
In de gemeente Uden bestaat de regel dat jongeren tot en met 18 jaar worden vrijgesteld van mantelzorg. Dit betekent dat hun inzet niet wordt meegeteld in de bepaling van het aantal uren dat er aan zorg en ondersteuning wordt aangeboden. De gemeente Boxtel staat voor een sterk en ruimhartig sociaal beleid. De SP-fractie vindt dat het “Udens model” ook in Boxtel moet worden toegepast en heeft hierover een aantal kritische vragen aan het college van B&W gesteld.
Raadslid Rinze van der Veen: "Uit eigen ervaring weet ik dat er jeugdigen zijn die zorg verlenen aan gezinsleden. Als het nodig is doe je dat 'gewoon'. Begrijp me goed: er is niks mis mee als jongeren een aantal huishoudelijke taken verrichten. Maar zware zorgtaken horen niet thuis bij kinderen, maar bij (professionele) volwassenen. Het kan niet zo zijn dat taken waarover professionals uitgebreid verantwoording moeten afleggen bij kinderen worden neergelegd."
Reactie toevoegen