h

SP voert actie voor sociaal zorgstelsel

25 juli 2016

SP voert actie voor sociaal zorgstelsel

De SP Boxtel ondersteunt het breed gedragen landelijk Comité Nationaal ZorgFonds en voert de komende maanden actie voor een sociaal zorgstelsel met één Nationaal ZorgFonds, zonder zorgverzekeraars, zonder eigen risico en met tandarts, fysiotherapeut en ggz weer in het basispakket. Via acties en de steunbetuigingen van de Nederlandse bevolking zal de druk op de landelijke politiek opgevoerd worden om te komen tot een ander zorgstelsel.

SP gaat steunbetuigingen ophalen

Onlangs is een Boxtels Comité Nationaal ZorgFonds opgericht, bestaande uit veertien personen, dat zo veel mogelijk steunbetuigingen wil ophalen. De SP ondersteunt dit initiatief.

SP-bestuurslid Willem van Meurs daarover: wij ondersteunen het Boxtels Comité en gaan in de komende maanden actie voeren op de weekmarkt, Zwaanse Brug en in diverse winkelcentra. Ook zullen we huis aan huis steunbetuigingen ophalen. En in oktober gaan we gezamenlijk een informatieavond organiseren over het Nationaal ZorgFonds.” 

Huidig zorgstelsel heeft gefaald

Tien jaar geleden kreeg Nederland een nieuw zorgstelsel. Marktwerking en concurrentie zouden de zorg beter en goedkoper maken. Zorgverzekeraars kregen meer macht. Na tien jaar is duidelijk|: de concurrentie faalt. De zorg is niet beter, maar wel duurder geworden. Patiënten, huisartsen, specialisten, veel mensen zijn ontevreden. Er is te veel bureaucratie, te veel verspilling en we betalen een forse boete op het ziek zijn, genaamd 'eigen risico'. Aan de marketing van zorgverzekeraars en het jaarlijkse overstapcircus worden miljarden verspild. De kwaliteit gaat omlaag en de kosten omhoog. Mensen betalen een forse premie en het basispakket is steeds verder uitgekleed. Terwijl de premies en het eigen risico blijven stijgen, maken de zorgverzekeraars gemiddeld 1 miljard euro winst per jaar en hebben ze meer dan 10 miljard eigen vermogen.

Het moet anders. Geen concurrentie, maar samenwerking Zonder onnodige bureaucratie en kostenverhogende concurrentie. Zonder geldverslindende reclame en zonder torenhoge salarissen voor zorgbobo's. En met een goed basispakket waar ook de tandarts, fysiotherapie en ggz in zitten. Het eigen risico van 385 euro wordt afgeschaft, want dat weerhoudt mensen er van om naar de dokter te gaan. Ziek zijn is geen keuze. Er zijn plannen om het eigen risico te verhogen naar 500 euro. Dan zullen nog meer mensen zorg gaan mijden. Nu al heeft een op de vijf Nederlanders al eens zorg gemeden vanwege het hoge eigen risico. Huisartsen maken zich daar grote zorgen over. Met een Nationaal ZorgFonds (één landelijke organisatie) komt de zorg weer onder democratische controle en komt er een betere en betaalbare zorg voor iedereen.

Sluit u aan bij de actie

Bij het landelijk Comité zijn inmiddels al zo'n 70.000 steunbetuigingen binnengekomen en hebben meer dan 20.000 mensen een actiepakket aangevraagd. Mensen kunnen online hun steun aan de actie betuigen, via www.nationaalzorgfonds.nl. Mensen die mee willen helpen in Boxtel kunnen zich aanmelden bij Monica Luijpers van het plaatselijk comité via mjmluijpers@gmail.com, of via boxtel@sp.nl.  

Reactie toevoegen

U bent hier