h

Gemeente draagt bij in schoolkosten voor 16- en 17-jarige mbo-leerlingen

2 augustus 2016

Gemeente draagt bij in schoolkosten voor 16- en 17-jarige mbo-leerlingen

De gemeente gaat met directe ingang maximaal 800 euro per jaar verstrekken aan 16- of 17-jarige mbo-leerlingen, wanneer de ouders onvoldoende geld hebben om hun schoolkosten te betalen. Naar schatting zullen ongeveer tien gezinnen daar gebruik van maken. SP-wethouder Eric van den Broek vindt het onaanvaardbaar dat kinderen thuis komen te zitten omdat de ouders geen geld hebben voor de schoolkosten van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). 

Op initiatief van D66 had de gemeenteraad hierom gevraagd. Jongeren zijn in de problemen gekomen omdat de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdragen en schoolkosten per 1 augustus van vorig jaar is afgeschaft. Daardoor ontstond de situatie dat sommige ouders de mbo-opleiding van hun 16- of 17-jarige kinderen niet kunnen betalen. Deze leerlingen zijn te jong voor de Wet Studiefinanciering. De schoolkosten bestaan uit collegegeld, boeken en leermiddelen. Terwijl leerlingen van have en vwo  gratis boeken krijgen, moeten zij zelf betalen voor bijvoorbeeld kappersscharen, koksmessen of werkschoenen.

Foto: SP
Van den Broek: “ Schooluitval dreigt en dat moet voorkomen worden. Het is van groot belang om iedereen de kans te geven op een goede startkwalificatie op de arbeidsmarkt. Als ouders kunnen aantonen dat ze met hun laag inkomen de schoolkosten niet kunnen betalen, komen ze via de bijzondere bijstand in aanmerking voor een bijdrage van maximaal 800 euro. Deze regeling past in het armoede- en minimabeleid dat een speerpunt is van dit college.”

Reactie toevoegen

U bent hier