h

SP en Combinatie95 stellen vragen over huisvesting autistische jongeren op Dennenoord

14 augustus 2016

SP en Combinatie95 stellen vragen over huisvesting autistische jongeren op Dennenoord

De raadsfracties van SP en Combinatie95 hebben kritische vragen gesteld aan het college van B&W over de afwijzing van de huisvesting van achttien autistische jongeren op recreatieoord Dennenoord. SP-fractievoorzitter Dave van de Ven vindt dat dergelijke zorginitiatieven beter in woonwijken opgezet kunnen worden.

Gewijzigd landelijk beleid

De gemeente stelt dat het gebruik van het terrein strijdig is met het bestemmingsplan, niet past binnen de Woonvisie en om financiële redenen in deze vorm niet wenselijk is vanwege het Wmo-budget. In de media is vervolgens de indruk gewekt dat de gemeente vooral uit financiële overwegingen gehandeld zou hebben. Feit is dat door gewijzigd landelijk beleid kinderen voortaan vanaf hun 18e jaar aanspraak kunnen maken op zorgkosten in het kader van het Wmo-beleid en dat zou ten koste gaan van bestaande Wmo-cliënten, aldus de gemeente. Combinatie95 en SP stellen een aantal kritische vragen aan het college over deze kwestie. Tevens vragen de partijen of het college bereid is om rechtstreeks en/of via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een krachtig geluid naar Den Haag over te brengen over deze ongewenste ontwikkeling met betrekking tot de zorgkosten. 

SP en Combinatie95 willen zorginitiatieven in woonwijken

SP en Combinatie95 hechten veel waarde aan een voldoende kwalitatief en kwantitatief niveau aan zorgvoorzieningen in Boxtel en benadrukken dat de deur voor nieuwe zorginitiatieven zeker niet op slot gaat. Het college heeft inmiddels benadrukt dat de gemeente 'daar waar het kan blijft meewerken aan lokale zorginitiatieven.'

SP-fractievoorzitter Dave van de Ven: “Ik ben blij met deze toezegging van het college. De SP en Combinatie95 zijn wel van mening dat autistische jongeren, maar ook andere doelgroepen, midden in de Boxtelse samenleving, dus in woonbuurten en tussen de mensen opgevangen moeten worden en niet thuishoren in een recreatiepark.” 

Reactie toevoegen

U bent hier