h

SP wil plan voor gehandicaptensport

12 november 2016

SP wil plan voor gehandicaptensport

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 8 november heeft de SP-fractie een motie ingediend waarin het college word gevraagd om met een plan te komen om sport door mensen met een beperking te bevorderen en te promoten. De aanleiding daarvoor was een onderzoek door de SP onder sportclubs in Boxtel naar de mogelijkheden hiervoor en naar de bekendheid over de bestaande mogelijkheden. De motie is, met steun van het college van B&W, met algemene stemmen aangenomen.

Kortgeleden is door de SP een onderzoek gedaan naar wat sportclubs in de Gemeente Boxtel kunnen bieden aan mensen met een beperking. Daarnaast is er navraag gedaan in hoeverre het bekend is wat de clubs al aanbieden of kunnen aanbieden. Daarbij kwam naar voren dat de bekendheid bij de doelgroep niet erg groot was. Vreemd genoeg bleek dat 1 vereniging (nagenoeg) alle faciliteiten heeft voor gehandicapten, maar nog geen actieve leden met een beperking. Een beperkt aantal clubs hebben specifiek beleid ontwikkeld voor sport door mensen met een beperking. Een groot aantal gaf aan dat zij hier wel degelijk mogelijkheden hebben of willen bieden, maar hier geen beleid op papier voor hebben. De mogelijkheden die er geboden worden variëren van “gewoon meedoen in de groep, waar nodig met extra begeleiding” tot speciale teams en trainingen. De begeleiding bestaat uit extra vrijwilligers of, in een paar gevallen, specialistische (beroeps)krachten. Uit de gesprekken bleek ook dat hulp op dit gebied bij de clubs bijzonder welkom is.
 
Raadslid Marco Bressers hierover:
“Sport is goed voor de gezondheid en vormt een waardevol onderdeel in het maatschappelijke en sociale verkeer. Zeker voor mensen met een beperking of, beter gezegd, met mogelijkheden. Het is dan ook goed om te weten dat veel clubs zich hier voor willen en kunnen inzetten. Een steun in de rug voor de doelgroep en de clubs die hieraan werken is hard nodig. Ze verdienen het!”

Reactie toevoegen

U bent hier