h

Wethouder ontvouwt ambitieuze plannen Boxtels armoedebeleid

14 april 2017

Wethouder ontvouwt ambitieuze plannen Boxtels armoedebeleid

Foto: SP

Vorige week heeft wethouder Eric van den Broek tijdens een zeer drukbezochte themabijeenkomst van de WMO-adviesraad zijn plannen voor het Boxtelse armoedebeleid voor de komende jaren gepresenteerd. De wethouder gaf een zeer betrokken presentatie, waarbij hij aangaf dat de focus nog meer komt te liggen op kinderen in armoede en de aanpak van schuldenproblematiek. ‘Het is ongekend dat er in een rijk land als Nederland zoveel armoede is en dat één op de negen kinderen in armoede leeft. De aanpak van armoede is en blijft speerpunt van dit college’, aldus Eric van den Broek.

Brede adviesraad Sociaal Domein

De WMO-adviesraad koppelde vorige week haar jaarvergadering aan het thema armoede. De adviesraad liep daarmee vooruit op de ontwikkeling van een Brede Adviesraad voor het gehele Sociale Domein, die in het eerste halfjaar van dit jaar gaat ontstaan. Daardoor gaat de adviesraad zich niet alleen met de WMO, maar ook met beleidspunten als armoede, sociale zaken, jeugd en onderwijs bezighouden. Vorige week woensdag was het thema armoede en alle Boxtelse organisaties die op dit terrein werken en geïnteresseerde Boxtelaren waren voor de thema avond uitgenodigd.

Aanpak armoede gezinnen met kinderen

De ruim tachtig aanwezigen kregen van SP-wethouder Eric van den Broek van Sociale Zaken een uitgebreide uiteenzetting over het beleid van de afgelopen jaren. Onder de SP-wethouder is de afgelopen jaren fors extra geïnvesteerd op terreinen als het oplossen van de wachtlijsten schuldhulpverlening, aanpak arme gezinnen met kinderen, functioneren van de Voedselbank en zoeken naar een nieuwe locatie van de Voedselbank, het herschrijven van de Armoedenota, uitbreiden van het Welzijnsfonds en het neerzetten van projecten om schuldenproblematiek vanaf de jongste jeugd op het netvlies te krijgen.

Kindpakket

De wethouder ontvouwde tevens zijn plannen voor de toekomst. ‘Gemeenten krijgen van de landelijke overheid extra gelden voor de aanpak van armoede, die gaan we naast het extra geld dat we zelf al hebben geoormerkt inzetten voor concrete projecten’, aldus de wethouder. ‘Zo zijn we hard bezig met het samenstellen van een Boxtels Kindpakket om armoede onder kinderen terug te dringen, gaan we maatregelen nemen meer te doen met vroegsignalering van mensen in schulden en wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van een goede Sociale kaart.’

Daarnaast kondigde de wethouder aan dat hij samen met het Boxtelse armoedeplatform het huidige armoedebeleid dat loopt tot en met 2018, dit jaar al gaat evalueren, bijstellen en uitbreiden. Van den Broek beloofde tenslotte dat er voor de zomer van dit jaar al concrete voorstellen worden gelanceerd om het Boxtelse armoedebeleid verder uit te breiden.

Reactie toevoegen

U bent hier