h

SP-motie legalisering thuisteelt medicinale cannabis aangenomen

11 mei 2017

SP-motie legalisering thuisteelt medicinale cannabis aangenomen

Foto: SP

Het college van B. en W. gaat een brief sturen aan het Kabinet en de Tweede Kamer waarin deze worden opgeroepen om te komen tot legalisering van de thuisteelt van medicinale cannabis onder bepaalde voorwaarden. De aangenomen motie van de SP-fractie riep het college daartoe op. SP-raadslid Marco Bressers hoopt dat patiënten in de toekomst veilig, legaal en goedkoop gebruik kunnen maken van dit pijnbestrijdingsmedicijn.

Patiënten zijn de dupe

Het is bewezen dat cannabis een effectieve pijnbestrijder is. De huidige toegestane mogelijkheid om medicinale cannabis te verkrijgen is kostbaar en de kwaliteit niet altijd goed. Zorgverzekeraars vergoeden deze kosten niet. Patiënten blijven daardoor verstoken van deze werkzame stof en lijden onnodig pijn. Het zelf kweken is niet toegestaan en is strafbaar. Alternatieve mogelijkheden om cannabis voor medicinaal gebruik te verkrijgen zijn ook illegaal. 

SP wil legalisering onder voorwaarden

De SP is van mening dat dit een ongewenste situatie is. De partij wil dat in beperkte mate en onder vastgelegde voorwaarden, zoals bijvoorbeeld voorschriften met betrekking tot de kwaliteit, het zelf telen van vijf planten voor deze doelgroep moet worden toegestaan. De motie roept de landelijke politiek op om voor deze categorie van patiënten tot een oplossing te komen. Dit in overleg met de farmaceutische industrie en de zorgverzekeraars. Duitsland  heeft zijn medicinale cannabiswet hervormd, waardoor patiënten eenvoudig en gratis gebruik kunnen maken van dit medicijn. 24 Amerikaanse staten staan het gebruik van medicinale cannabis toe.

SP-raadlsid Marco Bressers hoopt dat het in Nederland ook die kant op gaat: “Hopelijk draagt deze aangenomen motie bij aan de strijd van Nederlandse medicinale cannabisgebruikers om hun ultieme pijnbestrijdingsmedicijn veilig, legaal en goedkoop te mogen gebruiken. Het wordt tijd dat Nederland, in navolging van andere landen, ook zijn medicinale wetgeving aanpast ten gunste van de grote groep gebruikers.”

Alleen de politieke partijen Balans en CDA stemden tegen de SP-motie.

Reacties

God zij dank is er nu eindelijk aandacht voor.

Reactie toevoegen

U bent hier