h

Vouchers ramen wassen voor Boxtelse minima

20 oktober 2017

Vouchers ramen wassen voor Boxtelse minima

Minima die huishoudelijke hulp ontvangen krijgen als eenmalige proef een voucher van 50 euro voor het inhuren van een glazenwasser voor de buitenkant van de ramen. SP-wethouder Eric van den Broek wil na een evaluatie van de proef bekijken hoe de gemeente hiermee verder kan. 

WMO gaat niet over ramen wassen

Het wassen van de buitenkant van de ramen maakt wettelijk geen onderdeel uit van de gemeentelijke verantwoordelijkheid, omdat de WMO alleen gaat over het schoonhouden van de binnenkant van het huis. Met name kwetsbare mensen met een zwak of ontbrekend sociaal netwerk zien vaak geen mogelijkheid om dat zelf op te lossen. Naar aanleiding van een ingezonden brief van een medewerker van een zorgaanbieder en vragen van raadsleden, onder andere van de SP-fractie, liet wethouder van den Broek onderzoeken welke oplossingen er voor dit probleem zijn. Daarbij werd ook gekeken naar andere klussen buitenshuis, zoals tuin- en gevelonderhoud. Van den Broek: “Dat blijkt niet zo gemakkelijk te zijn. Via de WMO of het Welzijnsfonds blijkt dat wettelijk namelijk heel erg moeilijk te liggen.” 

College bedenkt oplossing voor kwetsbare burgers

Van den Broek vervolgt: “Het college is niet bij de pakken neer gaan zitten en heeft een oplossing bedacht middels het verstrekken van vouchers voor het inhuren van een glazenwasser. Daarmee doen we iets extra's naar mensen die in een kwetsbare financiële positie zitten. Daarnaast gaan we mensen stimuleren en helpen om zelf een oplossing voor dit soort klussen te zoeken. Bijvoorbeeld door dit in buurten of in de sociale omgeving zelf te organiseren. Na evaluatie van deze eenmalige proef zal het college bekijken hoe we hier verder mee kunnen.”

SP-raadslid Rinze van der Veen is tevreden met de gekozen oplossing: “Het is mooi dat het college een creatieve oplossing gevonden heeft. Daarbij wordt de zelfredzaamheid van kwetsbare mensen gestimuleerd door zelf oplossingen te zoeken en dan niet alleen voor het ramen wassen, maar ook voor andere klussen buitenshuis. Ik denk dat heel wat WMO-cliënten hier erg blij mee zijn.”

Reactie toevoegen

U bent hier