h

Boxtel start vernieuwend project Seniorenhulp

26 april 2018

Boxtel start vernieuwend project Seniorenhulp

Samen met partners Zorggroep Elde en Woonstichting St. Joseph start de gemeente Boxtel per 1 mei aanstaande een vernieuwend project op gebied van de WMO. De drie partners gaan gedurende tien maanden in de vorm van een pilot ouderen ondersteunen met allerlei hand- en spandiensten in en om het huis. Het gaat om taken die niet onder de Wet Langdurige Zorg (WLZ) vallen, maar ook niet onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Verantwoordelijk wethouder voor de Boxtelse WMO Eric van den Broek is zeer in zijn nopjes met het gezamenlijke initiatief. ‘Dit is nu hoe ik graag werk. Daar waar we zien dat de nieuwe wetgeving gaten laat vallen, wachten we niet af, maar nemen we initiatief richting mensen hoe we hiermee om kunnen gaan’, aldus Eric van den Broek.

De overheid stimuleert dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen. De meeste mensen willen ook graag zo lang mogelijk zelfstandig, in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen. Het overheidsbeleid heeft ertoe geleid dat verzorgingshuizen zijn gesloten. Voorheen konden die nog voorzien in de vraag van veel ouderen naar een veilige woonomgeving met hulp en toezicht in de nabijheid. Mensen krijgen veel minder snel een indicatie voor verhuizing naar het verpleeghuis. Hierdoor wonen mensen langer thuis terwijl hun lichamelijke, sociale en/of cognitieve capaciteiten afnemen en sociale netwerken ontbreken of kleiner worden.

Behoefte aan nabijheid van hulp en ondersteuning

Uit praktijkervaringen van wijkteams, woonconsulenten en sociaal werkers blijkt dat dit tot gevolg heeft dat er behoefte bestaat aan extra ondersteuning. De ondersteuning is aanvullend op eventuele professionele hulp en voorzieningen en valt buiten de huidige financieringsstructuren.

De extra ondersteuning kan om allerlei dingen gaan. Van hand- en spandiensten die meteen om actie vragen tot het even controleren hoe het met iemand gaat. Tijdelijk of structureel.

Wethouder Eric van den Broek van de WMO constateert ook in Boxtel zo’n behoefte: ‘We horen steeds meer terug dat er taken zijn die tussen de wal en het schip vallen. Het ramenlappen aan de buitenkant van het huis is zo’n voorbeeld. Daar is recentelijk ook best reuring over geweest. Maar het gaat om meer dan dit soort taken en ook het  sociale aspect, de mogelijkheid om een praatje te kunnen maken.’

Handen uit de mouwen

Het heeft ertoe geleid dat de organisaties Woonstichting St. Joseph, Zorggroep Elde en de Gemeente Boxtel de handen ineen hebben geslagen om een pilot op te starten met een Seniorenhulp. Deze Seniorenhulp gaat ouderen in de Boxtelse wijken ondersteunen met hand- en spandiensten. ‘In eerste aanzet gaat het om een pilot van tien maanden’, zegt Eric van den Broek. ‘En we starten in wooncomplex Molenhof aan de Achterberghstraat. Maar als de pilot goed uitpakt, gaan we al snel opschalen naar andere complexen en Boxtelse wijken. Dit is echt een vernieuwend project, waar we leren door te doen. Niet lang praten en niets doen, maar de handen uit de mouwen.’

Reactie toevoegen

U bent hier