h

Bewoners De Croon blij met meedenken wethouder Van den Broek over Poort

6 mei 2018

Bewoners De Croon blij met meedenken wethouder Van den Broek over Poort

Foto: SP

'Heel blij' zijn ze met het besluit dat de poort ook doordeweeks dicht mag. Zo liet voorzitter van de VvE De Croon, Tonny Wagenaars, afgelopen week weten. De gemeente besloot deze week in de collegevergadering dat de toegangspoort tussen de Markt en de Croon niet alleen in de weekenden, maar vanaf nu ook doordeweeks tussen 22.00 en 7.00 uur afgesloten mag worden. Eveneens werd besloten dat dit regime ook ingaat voor alle in- en uitgangen van de Markt voor voetgangers, via de Beiaard, Indenhof en de binnenkort geopende doorgang vanaf de binnenplaats van het gemeentehuis. Een andere verandering is dat de doorgang van de Croonpassage voetgangersgebied wordt. Dit betekent dat fietsers en scooters er geweerd worden.

De bewoners van de Croon lieten in 2014, na jarenlange te vergeefse verzoeken, met medewerking van Centrumwethouder Eric van den Broek de poort plaatsen in de hoop overlast door met name hangjeugd te verminderen. De poort mocht van donderdag tot en met zondag steeds tussen 22.00 en 7.00 uur gesloten worden. Hoewel daarmee de overlast verminderde, waren de bewoners niet tevreden, omdat er ook doordeweeks overlast was.

In eerste instantie vingen de bewoners bot omdat de sluiting op allerlei praktische bezwaren stuitte. Zo was de bereikbaarheid voor hulpdiensten een heikel punt. Daarbij, zo redeneerde de gemeente, is de Croonpassage openbaar gebied en zou een dicht hek daaraan afbreuk doen. Ook dienden zich tegen die tijd de plannen voor een nieuwe markt aan, waardoor de doordeweekse sluiting op een zijspoor belandde. Nu de nieuwe Markt bijna tot uitvoer komt, besloot wethouder Eric van de Broek het toegangsbeleid voor de Markt onder de loep te nemen en voor iedere toegang gelijk te trekken. ‘Dit is een mooi voorbeeld van Meewerkend Boxtel. Natuurlijk zijn er ook wel een aantal ‘mitsen en maren’ aan het verzoek. Onder andere op gebied van veiligheid en het behouden van het openbaar karakter, maar dit is ook een verzoek vanuit bewoners zelf. Mooi dat we het zo kunnen oplossen’, aldus Eric van den Broek.

Hij legt uit dat de bezwaren voor de openbare toegankelijkheid niet onoverkomelijk bleken omdat toch bijna niemand 's nachts van de doorgang gebruik maakt. Ook de hulpdiensten kunnen een vrije doorgang krijgen door middel van een sleutelkluisje, waarmee de poort geopend kan worden.

Reacties

Dat betekend dat de 14 abonnees van de ochtendkrant geen krant meer kunnen krijgen.

Reactie toevoegen

U bent hier