h

College protesteert tegen mogelijke verlaging van de huurtoeslag

29 augustus 2018

College protesteert tegen mogelijke verlaging van de huurtoeslag

In antwoord op vragen van de SP heeft het college van B&W middels de Vereniging van Nederlands Gemeenten (VNG) de regering laten weten verontrust te zijn over een mogelijke verlaging van de huurtoeslag. SP-fractievoorzitter Dave van de Ven spreekt van een goed signaal.

Berekening huurtoeslag wordt mogelijk veranderd

Het kabinet is van plan om de berekening van de huurtoeslag te gaan veranderen. Volgens de Woonbond en de Vereniging van Woningcorporaties is er een grote kans dat het nieuwe beleid leidt tot verlaging van de huurtoeslag, hetgeen nadelig uitpakt voor veel sociale huurders, met name zij die al niet veel te besteden hebben. Zo zijn er huishoudens die besparen op sociale participatie en een deel heeft zelfs moeite om in de eerste levensbehoeften te voorzien. De minister gaat er van uit dat gemeenten voor een oplossing kunnen zorgen. De gevolgen daarvan zullen duidelijk zijn: meer problemen voor mensen met lage inkomens en een groter beroep op de bestaande regeling in het sociale domein. Dit leidt tot bezuinigingen waar anderen weer de dupe van worden.

Vragen SP

De SP-fractie vroeg in een brief of het college hierover een negatief signaal wilde laten uitgaan naar de landelijke overheid. Het college antwoordde dat Boxtel op het gebied van Armoede en Schuldproblematiek zitting heeft in een landelijk overleg met de VNG. Het verzoek van de SP-fractie is hierin voorgelegd. Vanuit dit overleg zal een brief verzonden worden aan het ministerie om haar zorg over te dragen over het voorgenomen beleid van de minister, aldus de gemeente.

Fractievoorzitter Dave van de Ven: “Ik ben tevreden met de reactie van het college. Een dergelijk signaal wordt krachtiger als het gedaan wordt in naam van de VNG, waar honderden gemeenten bij zijn aangesloten. In het belang van de vele sociale huurders hoop ik van harte dat de regering de voorgenomen verlaging van de huurtoeslag intrekt."

Reactie toevoegen

U bent hier