h

SP blij met toezegging Lestrade over openbare toiletten

17 oktober 2018

SP blij met toezegging Lestrade over openbare toiletten

D66-wethouder Marusjka Lestrade deed naar aanleiding van een brief van de Continentie Stichting Nederland (CSN) in de gemeenteraad de toezegging om met het centrummanagement in gesprek te gaan om bewegwijzering van openbare toiletvoorzieningen in beeld te brengen. SP-fractievoorzitter Dave van de Ven is daar een warm voorstander van, maar vindt dat dit niet alleen tot het centrum beperkt hoeft te blijven.

Brief Continentie Stichting Nederland

Deze stichting stelt zich onder meer tot doel om problemen van mensen met incontinentie onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken. De stichting schreef gemeenten aan met de vraag wat ze doen aan het realiseren van openbare toiletvoorzieningen. Deze voorzieningen zijn met name in het belang van mensen met incontinentie, maar ook voor andere groepen. Veel mensen met incontinentie durven niet of nauwelijks de deur uit te gaan omdat zij bang zijn niet tijdig een toiletvoorziening te kunnen bereiken. Dit verhindert dat zij op voet van gelijkheid kunnen meedoen aan de samenleving.

SP-fractie wil ook beschikbaarheid openbare toiletten buiten het centrum

Op voorspraak van de SP-fractie kwam de brief van CSN ter bespreking op de agenda van de gemeenteraad te staan. Daar deed de wethouder haar toezegging aan de raad om samen met het centrummanagement openbare toiletvoorzieningen in beeld te brengen.

SP-fractievoorzitter Dave van de Ven is tevreden over de toezegging: “Een van onze uitgangspunten is dat iedereen gelijke kansen moet krijgen om op een volwaardig manier deel te kunnen nemen aan de samenleving. Daarom zijn wij warme voorstander van een dergelijke openbare toiletten, zodat bijvoorbeeld mensen met incontinentie vaker kunnen gaan winkelen of een evenement bezoeken. Overigens zou wat ons betreft dit niet alleen tot het centrum beperkt hoeven te blijven. Daarom heb ik voorgesteld om ook gemeentelijke instellingen, winkelcentra en buurthuizen erbij te betrekken.”

Reactie toevoegen

U bent hier