h

Kleine boerenbedrijven in de problemen door nieuwe mestwetgeving

25 januari 2019

Kleine boerenbedrijven in de problemen door nieuwe mestwetgeving

Kleine boerenbedrijven dreigen door nieuwe mestwetgeving in de problemen te komen. Zij kunnen de vereiste grote investeringen niet opbrengen en zien geen of weinig toekomst meer voor hun bedrijf. Terwijl juist deze bedrijven vaak goed bezig zijn op het gebied van milieu en natuur. Het Boxtelse SP-raadslid Frans Sannen ging samen met SP-Gedeputeerde Johan van den Hout op bezoek bij boerderij Polsdonk in Oirschot na een noodkreet van boer René Vlemminx.

Polsdonk op de bres voor circulaire landbouw
Minister Schouten wil dat er over tien jaar alleen nog maar circulaire landbouwbedrijven bestaan. Dat zijn bedrijven die geen mestoverschotten maken, waarbij de hoeveelheid gemaakte mest is afgestemd op de hoeveelheid mest die de grond kan gebruiken. Vlemminx is hard op weg naar een circulair bedrijf. De 150 vleesrunderen van Vlemminx grazen in de zomer op natuurgronden van het Brabantslandschap die hij in beheer heeft voor natuurlijke begrazing. Ook doet hij met zijn weilanden aan akkerrandenbeheer. In feite is hij al bezig met natuurinclusieve landbouw. In de winter staan de runderen op stal en worden gevoerd met gras, mais en sorghum van de eigen akker. Vlemminx: “Het vlees van de runderen wordt in de boerderijwinkel verkocht en kost hetzelfde als in een supermarkt. Ook veel Boxtelaren komen hun vlees bij ons halen vanwege de goede kwaliteit en de herkomst van het vlees.”

Macht van ZLTO en grote landbouwbedrijven
Dat de nieuwe wetgeving nadelig uitpakt voor kleine boeren heeft te maken met hun geringe inspraakmogelijkheden bij de totstandkoming van deze wetgeving. Daarentegen heeft de machtige ZLTO (organisatie voor boeren en tuinders in Zuid-Nederland) wel veel inspraak gehad. Door de invloed van de ZLTO worden wetten gemaakt waarbij hoge investeringen gevraagd worden om het mestprobleem op te lossen. Grote landbouwbedrijven kunnen dat betalen, veel kleinere boeren niet. Maatwerk voor kleine wordt op deze wijze onmogelijk gemaakt, terwijl zij vaak goed bezig zijn op het gebied van milieu en natuur. Steeds meer kleine boerenbedrijven (vaak familiebedrijven) worden hierdoor wellicht gedwongen te stoppen of zien geen toekomst meer voor hun bedrijf.

links René Vlemminx, rechts Johan van den Hout

Boerenbond voor kleine boeren?
Omdat het om landelijk beleid gaat kan Gedeputeerde Johan van den Hout de problemen van René Vlemminx niet een-twee-drie oplossen: “Eigenlijk zouden kleine boerenbedrijven een nieuwe Boerenbond op moeten richten die hun belangen behartigt in de landbouw. Verder heb ik René toegezegd dat een ambtenaar van de Provincie met veel kennis over de nieuwe wetgeving bij hem langskomt om adviezen te geven. Extra inkomsten voor het bedrijf zouden er kunnen komen door zonnepanelen op de daken van de stallen te plaatsen.”  

Reacties

Ben het eens met Johan van de Hout

Dit bezoek laat zien dat de wetgeving gebaseerd is op de grote getallen. Begrijpelijk gezien de huidige mestproblematiek. Echter als men in ogenschouw neemt dat deze nieuwe wetgeving slechts een kleine groep "grote boeren" laat voortbestaan, terwijl een grote groep "kleine" boeren het water aan de lippen laat komen, schiet de wetgeving zijn doel voorbij. Kleinschalige boerderijen zijn beter in staat om te anticiperen op de nieuwe gedachte van circulaire landbouw. Wetgeving zou gebaseerd moeten zijn om deze kleine boeren juist te helpen de overstap te maken, niet om hen om zeep te helpen. De kleine boer staat dicht bij de natuur en is prima in staat om het voortouw in deze te nemen.

Voor enkele jaren was ik in Schotland en heb daar enkele agrarische bedrijven bezocht.
De toenmalige melkprijs was in zowel Schotland als Nederland rond de 0,30 cent per liter. De Nederlandse veehouder had een kostprijs van ook rond de 0,30 cent en de Schotse agrariër rond de 0,19 cent. Ik heb hem gevraagd hoe dat verschil ontstaan was.
Zijn antwoord; hij houdt 2,5 koe per ha hierdoor blijft hij binnen de zelfde wetten als in NL , hij hoeft geen voer bij te kopen. Zijn koeien geven gemiddeld 6000 kg melk per jaar tegen de koeien in NL 8000 tot 10.000 kg per jaar.
Hij vertelde dat een simpele rekensom laat zien dat de meer kg melk alleen maar geld kost en wel om het volgende; duur krachttoer jaagt de laatste liters uit de koe waardoor de levensduur zeer snel daald, de veeartskosten per koe zijn daarom ook erg hoog, de belasting voor het milieu is vele male hoger, de vruchtbaarheid van de koeien wordt minder.
De Schotse boer vertelde dit alles heel ontspannen en met een goed inkomen. Een en ander heeft mij wel aan het denken gezet; blijf zuinig op de kleinere boer die niet alles op jaagd maar zuinig is op land en ver<strong><<<<<< This comment was blocked and unpublished because <a href="http://www.projecthoneypot.org/">Project Honeypot</a> indicates it came from a suspicious IP address.</strong>

Een boerenbond met meer zeggenschap. Kleinere boerenbedrijven met meer inzet voor dierenwelzijn en milieu.daar moet het in dit land naartoe

Reactie toevoegen

U bent hier