h

SP verheugd met doorstart Wereldwinkel in bibliotheek

31 januari 2019

SP verheugd met doorstart Wereldwinkel in bibliotheek

Foto: SP

Vanaf 1 maart maakt de wereldwinkel een doorstart op een andere locatie, namelijk in de bibliotheek aan de Burgakker. Dit is de uitkomst van een gezamenlijke inzet van de gemeente, wereldwinkel en bibliotheek. SP-wethouder Eric van den Broek ziet deze oplossing als een eerste stap naar een moderne ontmoetingsplek  in Boxtel. 

Actie wethouder
Eind 2018 verdween de fair trade winkel uit het Boxtelse straatbeeld. Onder andere de SP-fractie stelde daarover vragen in de gemeenteraad. Van den Broek nam daarop contact met de leiding van de bibliotheek en de wereldwinkel: “In het kader van duurzaamheid en het concept waar de wereldwinkel voor staat, vond de gemeente het belangrijk om mee te werken aan het vinden van een oplossing. Het bleek dat er in de bibliotheek voldoende ruimte was om de wereldwinkel in te huisvesten.”

Bibliotheek als ontmoetingsplek
De gemeente heeft gekeken of een doorstart kan worden gekoppeld aan het voorgenomen nieuwe concept van de bibliotheek. Hierbij wordt uitgegaan van verschillende maatschappelijke functies en kleine ondernemingen die onderdak krijgen in de bibliotheek. De bieb moet een ontmoetingsplek worden om te lezen, werken en leren.

De wethouder: “Deze wijze van gezamenlijk ruimtegebruik past goed bij onze wens om multifunctioneel gebruik te stimuleren. Het is mooi dat deze twee partijen, daarbij geholpen door de gemeente, de handen ineen slaan en zo elkaar versterken.”

 

 

Enthousiaste vrijwilligers werken aan doorstart
De ongeveer 25 vrijwilligers gaan enthousiast aan de slag om de doorstart tot een succes te maken. Een vrijwilligster: “De verkoop van met name cadeau-artikelen en het gegeven dat de opbrengst via eerlijke handel plaatsvindt is belangrijk. Zonder wereldwinkel zou fair tradegemeente Boxtel zijn glans verliezen. Ik ben blij dat we dat gezamenlijk hebben kunnen voorkomen.”

Nieuwe opzet
De nieuwe opzet houdt in dat de wereldwinkel de exploitatie en een deel van de verbouwing financiert. De vernieuwde fair trade winkel voert als stichting een zelfstandige koers. Hierbij wordt niet alleen gericht op fair trade, maar ook op duurzame en streekgebonden producten. De gemeente gaat kijken naar mogelijke subsidiëring en/of cofinanciering voor het project.

Reactie toevoegen

U bent hier