h

Wethouder Van den Broek opent buurttuin Burg-akkertje

5 juni 2019

Wethouder Van den Broek opent buurttuin Burg-akkertje

Foto: SP

Afgelopen zondag opende wethouder Eric van den Broek de nieuwe buurttuin ’t Burg-akkertje, aan het binnenpleintje achter De Burgakker. De buurttuin is een initiatief van bewoners en tot stand gekomen tussen buurtbewoners onderling. De wethouder toonde zich zeer enthousiast in zijn openingswoordje: ‘ Het zijn de bewoners die de buurt maken’.

In het voorjaar van 2018 stuurde Mieke Didderiëns een mail naar de gemeente en wethouder Eric van den Broek. Daarin vroeg ze aandacht voor de slechte staat van het grasveldje achter haar huis aan De Burgakker. Dat veldje was tijdens de renovatie van de appartementen van woonstichting Sint Joseph gebruikt als depot/opslagruimte. Nadat het project was afgerond, resteerde een veldje met kale plekken en veel losse keien.

Buurtinitiatief
Na een gesprek met wijkmakelaar Werner van der Velden ontstond het idee om er een buurtinitiatief van te maken. Mieke nam het voortouw en benaderde buurtgenoten. Samen kwamen ze tot het idee voor een buurttuin. Vervolgens maakte een tuinontwerpster samen met een groep buurtgenoten een ontwerp met o.a. een mooie pergola, plantenbakken, fruitboompjes, kruidentuin, bijenvriendelijke planten, een insectenhotel en natuurlijk speelelementen.

In april 2019 werd de tuin gerealiseerd met veel zelfwerkzaamheid. Het wijkplatform Centrum/Breukelen en de gemeente hebben het geld voor de investering beschikbaar gesteld. De tuin wordt nu onderhouden door de mensen die er omheen wonen.

‘Mooie nieuwe parel’
Wethouder Eric van den Broek verrichte afgelopen zondag samen met het zoontje van Mieke Didderiëns de openingshandeling. Hij complimenteerde de bewoners met het initiatief: ‘Het mooie aan Boxtel is dat je vanuit de hoofdstraten in het centrum een zijstraatje in kunt slaan en zomaar op een mooi pleintje of een mooie tuin kunt stuiten. Wat dat betreft is het Burg-akkertje een mooie nieuwe parel, waar mensen van kunnen genieten. Daarnaast wil ik de buurtbewoners in De Burgakker complimenteren met de wijze waarop de tuin is ontwikkeld. Ik was aanwezig bij de laatste bijeenkomst waarin de tuin werd besproken en er werd echt geluisterd naar ieders inbreng. Het zijn de mensen die de buurt maken, dat blijkt hier maar weer eens.’

Om de bewoners extra in het zonnetje te zetten bracht de wethouder bij zijn bezoek aan de buurt een flinke doos met 35 appelflappen mee. Na de opening werd er nog gezellig onder het genot van een drankje en een appelflap nagepraat.

Reactie toevoegen

U bent hier