h

Beginspraak leidt tot parkje aan de Dommel

16 september 2019

Beginspraak leidt tot parkje aan de Dommel

Foto: SP

Boxtel krijgt er een nieuw parkje bij, namelijk op de plaats van het huidige grasveld bij de Dommel aan de Van der Voortweg. Via een zogeheten 'beginspraakprocedure' hebben buurtbewoners een mooi ontwerp gemaakt voor een groene ontmoetingsplek. SP-wethouder Eric van den Broek is in zijn nopjes met de beginspraak en het ontwerp voor het nieuwe parkje aan de Dommel.

Beginspraakprocedure
In plaats van de methode van inspraak, waarbij mensen kunnen reageren op verschillende uitgewerkte plannen, kozen wethouder Van den Broek en wijkmakelaar Werner van der Velden voor een methode van 'beginspraak' om zoveel mogelijk recht te doen aan de wensen van omwonenden. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er een skateramp voor jongeren zou komen. Bewoners lieten weten daar geen behoefte aan te hebben en wilden liever een groene ontmoetingsplek voor de buurt.

Van den Broek: “We zijn met een leeg blad naar de bewoners gegaan, dus zonder uitgewerkte plannen, maar het moest natuurlijk wel betaalbaar zijn. Samen en met grote inbreng van betrokken bewoners hebben we vervolgens gewerkt aan een nieuw ontwerp. Dat is tot stand gekomen via drie bijeenkomsten in het Baanderheren College. Het is een mooi en leerzaam proces geweest om van 'niets' tot 'iets heel moois' te komen. Een prachtig voorbeeld van 'beginspraak', in dit geval hoe we samen met inwoners tot invulling van een openbaar gebied kunnen komen. Ik feliciteer de bewoners met het mooie ontwerp.” 

Groene ontmoetingsplek
Het huidige grasveld wordt straks een parkje net een nieuwe padenstructuur, bankjes, grote kleurrijke plantvakken en er wordt een stuk afgegraven aan de Dommel, waar ook een vlonder bedacht is. Verder komen er sporttoestellen, twee lichtmasten en het hondentoilet wordt verplaatst en wordt kleiner. Er worden geen bomen gekapt. Het kunstwerk 'De Geliefden' wordt in het parkje geplaatst (stond voorheen 50 meter terug richting centrum). Ook buiten het parkje wordt er nog een nieuwigheid aangelegd. Op het grasveld aan de andere kant van de Van der Voortweg komt namelijk een jeu de boules-veldje (tegenover café d'n Boer).  Als de vergunningaanvraag voorspoedig verloopt, kan eind van dit jaar gestart worden met de aanleg van het parkje. 
Wethouder Van den Broek opende een tijdje geleden het blauwgroene parkje Indenhof bij het gemeentehuis en hoopt volgend jaar ook dit pareltje aan de Dommel te mogen openen.

Reactie toevoegen

U bent hier