h

Ingezonden brief SP over bladkorven

7 november 2019

Ingezonden brief SP over bladkorven

Voorzitter Willem van Meurs heeft een ingezonden brief geschreven naar de MooiBoxtelKrant en Brabants Centrum over de nieuwe manier van bladeren inzamelen door de gemeente. De SP  was door een buurtbewoners van Boxtel-Oost aangesproken op het gemeentelijk beleid. De ingezonden brief die gepubliceerd werd in de MooiBoxtelKrant is hier integraal overgenomen. 

In de MooiBoxtelKrant van vorige week spreekt Gerard Smits de SP aan op het beleid van de verdeling van de bladkorven, met name voor de wijk Oost. Naar aanleiding van zijn verhaal en de vele klachten die wij hierover te horen kregen bij onze buurtenquête in Boxtel-Oost heeft onze gemeenteraadsfractie vragen gesteld aan de gemeente. De gemeente stelt in zijn antwoord dat bewoners op de hoogte zijn van de nieuwe manier van inzameling door berichten op de website en Facebook. Daar valt het een en ander op af te dingen, want niet iedereen heeft een computer of zit op internet en veel mensen zitten niet op Facebook. We hebben met de enquête kunnen vaststellen dat verreweg de meeste mensen niet op de hoogte zijn van de verandering. Wij vinden dat de gemeentelijke communicatie hier tekort is geschoten. Wijkbewoners willen graag meewerken aan het schoonhouden van hun straat of buurt. De mensen waren tevreden met de inzameling via de bladkorven. Als er dan een drastische wijziging van dit systeem komt dient de gemeente alle beschikbare informatiekanalen aan te boren om daarover goed te communiceren en uitleg te geven. Dat houdt in dat de gemeente bewoners ook bijtijds had moeten informeren via de plaatselijke kranten. Dat had veel onduidelijkheid en onbegrip weg kunnen nemen, veel gebel naar de gemeente kunnen voorkomen en wellicht kunnen leiden tot meer draagvlak en medewerking van burgers. Overigens hebben wij er begrip voor dat bladkorven niet meer geplaatst worden als er ander groenafval in gegooid wordt, hetgeen leidt tot extra werk en kosten. Maar in Lennisheuvel 1, Munsel 1, Boxtel-Oost 2,  Selissenwal 3 en in Liempde 17 korven? Dat leidt bij ons en veel mensen tot onbegrip. Wellicht kunnen er in een aantal  wijken alsnog extra korven geplaatst worden. De bladeren worden vanaf half november door de WSD opgehaald. Dat geeft de gemeente alsnog de mogelijkheid om mensen ook via de kranten te informeren. En hopelijk leidt de evaluatie tot een betere communicatie volgend jaar en een aanpassing van het beleid.

Willem van Meurs,

voorzitter SP Boxtel

Reactie toevoegen

U bent hier