h

Boxtelse SP steunt actie SP Meierijstad voor meer betaalbare woningen in Veghel

2 december 2019

Boxtelse SP steunt actie SP Meierijstad voor meer betaalbare woningen in Veghel

Foto: SP

Vijf Boxtelse SP'ers hebben afgelopen zaterdag SP Meierijstad bijgestaan in hun actie voor meer betaalbare (huur)woningen in het plan Scheifelaar in Veghel. Daar liggen al meer dan tien jaar grote lappen grond onbebouwd terwijl er een schreeuwend tekort is aan betaalbare woningen voor gewone mensen. Volgens het aanwezige Boxtelse SP-raadslid Rinze van der Veen hebben woningzoekenden uit onze gemeente daar ook baat bij.

Grond is eigendom van gemeente en bouwbedrijf
De gemeente Meierijstad en bouwbedrijf van de Ven zijn ieder voor 49,5% eigenaar van de grond. Het bouwbedrijf wil het liefst zoveel mogelijk dure huizen bouwen en wil de grond reserveren voor mensen met veel geld. De gemeente daarentegen doet veel te weinig moeite om daar een flink aantal sociale huur- en koopwoningen te realiseren. De SP in Meierijstad wil met de actie voorkomen dat het terrein nog eens tien jaar onbebouwd blijft. 

'Waarom woont hier niemand?'
De ongeveer 25 actievoerders hebben op het terrein een soort 'tentenkamp' opgezet als symbool voor de ontbrekende betaalbare woningen. Naast tenten waren er ook campers en caravans en een zelfgemaakt 'huisje op wielen' te zien, met overal bordjes met de tekst  'Waarom woont hier niemand?' Er was ruime belangstelling van de pers en er kwam ook nog een wethouder langs. De organisatoren droegen goed doortimmerde alternatieve bouwplannen en voorstellen aan om daadwerkelijk meer te gaan bouwen waar behoefte aan is: betaalbare woningen voor starters, ouderen, spoedzoekers en mensen met een kleine beurs.

'Boxtelse woningzoekenden hebben hier ook belang bij'

Rinze van der Veen: 'Ook Boxtelse woningzoekenden hebben er baat bij dat in Veghel veel meer betaalbare woningen gebouwd worden. Het is immers aannemelijk dat ook Veghel in de toekomst deel gaat uitmaken van het regionale woningtoewijzingssysteem WoonServiceRegionaal, waar Boxtel ook bij aangesloten is. Dan kunnen woningzoekenden uit Schijndel zich ook in Veghel inschrijven voor een sociale huurwoning  en zullen ze minder reageren op Boxtelse woningen, waardoor de kansen van Boxtelse woningzoekenden kunnen stijgen.'  

Reactie toevoegen

U bent hier