h

Huurders uit Boxtel doen Prinsjesdag-oproep

15 september 2020

Huurders uit Boxtel doen Prinsjesdag-oproep

Foto: SP

De SP heeft zaterdagmiddag samen met Boxtelse huurders in aanloop op Prinsjesdag actiegevoerd om minister Ollongren op te roepen om de huurverhoging terug te draaien.  De bijeenkomst vond zaterdag 12 september plaats, bij de ingang van de raadzaal van Boxtel aan de Dr. Van Helvoortstraat. Niet alleen in Boxtel voeren huurders actie, maar op meerdere plekken in het land staan en stonden huurders vandaag en de afgelopen op voor eerlijke huren en zeggen ‘0 is genoeg’.

SP-raadslid Rinze van der Veen over de actie: ‘In plaats van de dure hoedjes van Prinsjesdag dragen huurders op al deze plekken een petje. Dat is voor ons een manier om te laten zien dat Prinsjesdag moet gaan over gewone mensen’.

Huurders door het hele land zijn al lange tijd in actie om de huurverhoging terug te draaien. ‘De huren waren al onbetaalbaar en zijn nu weer verhoogd, de hoogste verhoging in 6 jaar. Volstrekt asociaal. Wij roepen het kabinet op: denk dinsdag niet aan de prinsjes, maar aan de huurders en draai de huurverhoging terug’, zegt SP-kamerlid Sandra Beckerman. Beckerman zal met haar hoofddeksel dinsdag bij Prinsjesdag aansluiting zoeken bij de huurdersacties.

De week voor Prinsjesdag lekten plannen van het kabinet uit om verhuurders een korting te geven van 200 miljoen euro op de verhuurderheffing. ‘Een druppel op een gloeiende plaat’, noemt Beckerman deze plannen. ‘Mooi dat de minister nu iets lijkt te willen doen. Maar in totaal betalen woningcorporaties 1,7 miljard euro aan de schatkist. En de vraag is of deze kleine korting überhaupt bij huurders terechtkomt. Dus een oplossing is dit bij lange na niet.’ 

Minister Ollongren van D66 heeft al 3 keer een aangenomen voorstel uit de Eerste Kamer naast zich neergelegd. In plaats daarvan deed zij een ‘moreel appèl’ aan verhuurders om de huren niet te verhogen. Met als resultaat: de grootste huurstijging in de afgelopen 6 jaar.

Reactie toevoegen

U bent hier