h

Meer lokale ondernemers in dorpshart door gemeentelijke regeling

16 november 2020

Meer lokale ondernemers in dorpshart door gemeentelijke regeling

Onlangs werd de tiende en tevens laatste subsidie verleend voor de stimuleringsregeling 'Verhuizingen Kernwinkelgebied'. Met dit gemeentelijke initiatief zijn diverse winkeliers geholpen om te verhuizen naar een centraler punt binnen het winkelgebied van de dorpskern”, vertelt SP-wethouder Eric van den Broek.

Versterking kernwinkelgebied 
De stimuleringsregeling ‘Verhuizingen Kernwinkelgebied’ is een van de initiatieven om het Boxtelse kernwinkelgebied te versterken. Hierbij werd een bedrag van € 100.000,- gereserveerd voor tien verhuizingen. Deze mogelijkheid werd geboden aan lokale ondernemers om zich centraler in het kernwinkelgebied te vestigen. Met het onlangs ingediende verzoek is dit budget volledig gebruikt. “We zijn erg te spreken dat ondernemers gebruik hebben gemaakt van deze subsidiemogelijkheid”, zegt wethouder Van den Broek. “Het mes snijdt aan twee kanten; de winkelier heeft een centrale locatie voor zijn of haar onderneming én het Boxtelse kernwinkelgebied wordt versterkt.” 

Economisch stimuleringsbudget 
‘Verhuizingen Kernwinkelgebied’ is een onderdeel van het economische stimuleringsbudget. In 2015 is er een bedrag van 1 miljoen euro beschikbaar gesteld om de plaatselijke economie te stimuleren. Na een positieve evaluatie is in september 2016 in de raad besloten het bedrag eenmalig op te hogen met € 100.000,- . Ook het economisch stimuleringsbudget is inmiddels tot zijn einde gekomen. Door de jaren heen zijn hier ook verschillende projecten uit gefinancierd. Enkele voorbeelden zijn de vernieuwing van het lokale evenement Boeremert in Liempde, pop-up store ‘Kerst voor iedereen’ voor armere gezinnen tijdens de feestdagen, de promotiefilm ‘Bij de boer over de vloer’ van ZLTO, vernieuwing van de feestverlichting in de centra van Boxtel en Liempde (2021) en tijdens coronatijd de Boxtel-brede actie ‘Wees loyaal, koop lokaal’. In overleg met de ondernemingsverenigingen is het restant van het budget toegezegd aan Centrummanagement Boxtel om te besteden aan Boxtel-brede acties ná de corona maatregelen. 

Economisch aanvalsplan 

“Het stimuleringsbudget was één van de pijlers van het economisch aanvalsplan dat in 2014 werd gelanceerd. Met deze laatste bestedingen kunnen we zeggen dat er honderden ondernemers en klanten zijn gemobiliseerd door dit initiatief. Met name de verschillende samenwerkingen die hier uit zijn ontstaan zijn hopelijk een mooi voorbeeld voor initiatieven in deze moeilijke coronatijd”, aldus wethouder Eric van den Broek. 

Reactie toevoegen

U bent hier