h

SP wil Boxtelse gedupeerden Toeslagenaffaire ontzien

2 december 2020

SP wil Boxtelse gedupeerden Toeslagenaffaire ontzien

Boxtel kent vijf gedupeerden in het Toeslagenschandaal. Landelijk is een voorstel van de SP overgenomen om een aantal gedupeerden alvast een bedrag van 750 euro uit te keren, zodat ze nog een beetje Kerst kunnen vieren. SP-raadslid Rinze van der Veen roept het college van B&W op om deze eenmalige uitkering niet te verrekenen met hun (bijstands)uitkering.

Kerstuitkering voor gedupeerden
De Toeslagenaffaire heeft tot grote verontwaardiging geleid in Nederland. Vele duizenden huishoudens zijn mentaal en financieel kapot gemaakt. De enquêtecommissie van de Tweede Kamer heeft duidelijk het falen van de overheid en de politiek aangetoond. In de Tweede Kamer is een voorstel van de SP aangenomen om veel gedupeerden een eenmalige uitkering van 750 euro te verstrekken zodat zij nog een beetje Kerst kunnen vieren. 

SP: niet korten op (bijstands)uitkeringen
De gemeente kan de uitkering zien als inkomen en verrekenen met de bijstandsuitkering, die dan verlaagd kan worden. De gemeente is echter niet verplicht om dat te doen. De SP wil dat de gemeente hier het goede voorbeeld geeft en de uitkering op geen enkele manier verrekent met de bijstandsuitkering of andere gemeentelijke uitkeringen.

Raadslid Rinze van der Veen: “Gelukkig gaat het in Boxtel om een beperkt aantal huishoudens dat getroffen is door deze affaire. Dat neemt niet weg dat het om een serieuze zaak gaat. Het zou wel heel zuur zijn als de vergoeding die getroffenen krijgen voor hun ellende, wordt gebruikt om hun leefgeld te gaan verlagen. Dat zou zeker geen recht doen aan de bedoeling van deze eenmalige uitkering.”

De SP-fractie vraagt tevens of het college bereid is om met eventuele bewindvoerders in contact te treden om coulance te betrachten ten aanzien van de getroffenen.

Reactie toevoegen

U bent hier