h

Verminderd toezicht op cultuurhistorie landbouwgronden door draai PvdA/Groenlinks

12 april 2012

Verminderd toezicht op cultuurhistorie landbouwgronden door draai PvdA/Groenlinks

Dinsdagavond heeft de Boxtelse gemeenteraad ingestemd met het nieuwe bestemmingsplan buitengebied. Het debat spitste zich toe op het punt of de toegestane diepte om akkers zonder archeologisch onderzoek te bewerken opgetrokken moet worden van veertig naar vijftig centimeter. De partijen Boxtels Belang, CDA en VVD diende een voorstel in voor een zogeheten vergunningsvrije verstoringsdiepte van vijftig centimeter. Om onbegrijpelijke redenen ondersteunden een aantal coalitiepartijen het voorstel, waardoor het werd aangenomen. Boxtel dreigt daardoor in haar hemd komen te staan op het moment dat er partijen zijn die bezwaar gaan maken tegen het bestemmingsplan. Met name de rol van coalitiepartij PvdA/Groenlinks is uiterst dubieus.

‘De Boxtelse politiek verkwanselt erfgoed’, zo stelden de gezamenlijke natuurwerkgroepen en de heemkundekring afgelopen dinsdag nog aan een naar alle raadsleden toegezonden persbericht. De partijen doelde daarmee op het aangekondigde amendement van politieke partijen om de bewerkingsdiepte van akkers naar vijftig centimeter te verruimen. Hiermee vervalt het toezicht op het verdwijnen of verstoren van eventuele cultuurhistorische waarden van de landbouwgrond, bij bewerking van deze gronden. Deze kwestie leidde bij het vaststellen van het bestemmingsplan buitengebied in 2006 al tot de nodige commotie.

Onbegrijpelijke draai PvdA/Groenlinks
Raadslid Dave van de Ven van de SP noemde het aannemen van het amendement ‘onbegrijpelijk’ en waarschuwde voor verkwanseling van het Boxtelse erfgoed: ‘Onbegrijpelijk dat dit voorstel door partijen wordt ingediend. Het is niet beargumenteerd en druist in tegen het eerder unaniem door de gemeenteraad vastgestelde erfgoedbeleid. Vooral de ommezwaai die PvdA/Groenlinks heeft gemaakt is voor mij onbegrijpelijk. De steun aan dit voorstel staat haaks op waar deze fractie altijd voor heeft gepleit, namelijk behoud van cultuurhistorische waarden’. PvdA/Groenlinks heeft de bescherming van cultuurhistorische waarden, zoals die al in het bestemmingsplan 2006 stond, altijd voor de volle 100% gesteund.

Brevet van onvermogen aan het college
De SP vreest dat het aannemen van het amendement leidt tot het risico dat Boxtel straks bij bezwaren ‘de bietenbrug op gaat’ voor de rechter. ‘Nu heeft het college eens zorgvuldig gehandeld, conform een eerdere uitspraak van de Raad van State en nu wordt dit door dit amendement onderuit gehaald. Ik hoor geen steekhoudende argumenten voor het amendement, de argumentatie is flinterdun, In feite geven coalitiepartijen als DPBL, Balans en PvdA/Groenlinks hiermee hun eigen wethouders een brevet van onvermogen. Echt onbegrijpelijk’, aldus fractievoorzitter Eric van den Broek tijdens het raadsdebat.

De SP stemde met het bestemmingsplan in, met een stemverklaring dat de fractie tegen de aanvulling is die via het amendement nu onderdeel uitmaakt van het voorstel. Daarmee dreigt ook volgens de SP wederom een belangrijk stuk erfgoed in Boxtel te worden verkwanseld.

Persbericht 'De Boxtelse politiek verkwanselt erfgoed' van natuurwerkgroepen en de heemkundekring.

U bent hier