h

Volop steun voor SP-voorstellen huishoudelijke zorg WMO

21 februari 2008

Volop steun voor SP-voorstellen huishoudelijke zorg WMO

Mensen die in het kader van de WMO in december een nieuwe indicatie gekregen hebben voor de huishoudelijke hulp en als gevolg daarvan minder uren hulp toegewezen krijgen, krijgen drie maanden lang hun oude hoeveelheid uren. Hiermee wordt het voorstel van de SP voor een ruimhartige benadering van die cliënten in de praktijk gebracht.

De voornaamste reden voor de overgangsregeling is de korte gewenningsperiode die cliënten met minder zorguren zouden gaan hebben. Het presidium van de Gemeenteraad verschoof in oktober 2007 een belangrijke vergadering van de Commissie Maatschappelijke Zaken naar de maand december. Hierdoor konden pas op een laat moment door het College besluiten worden genomen over de nieuwe situatie per 1 januari 2008.

‘Een veel te korte periode dus’ zei Nick Geerlings tijdens de commissievergadering, hierbij ook al verwijzend naar de brief die de SP-fractie eerder al over dit onderwerp verstuurde.

Daarnaast bleek dat er gedurende de maand december een aantal brieven door de afdeling sociale zaken verstuurd zijn die elkaar tegenspraken en kruisten, zodat er bij veel mensen verwarring is ontstaan over de hulp die voor veel mensen echt onmisbaar is.

SP-raadslid Nick Geerlings maakte van de behandeling in de commissie maatschappelijke zaken gebruik om de kritiek van de SP op de Wmo nog eens te herhalen: ‘De WMO is een landelijke bezuinigingsoperatie, niets meer en niets minder. Bij onze partij zijn al meer dan duizend klachten binnen gekomen van mensen die boos zijn over de manier waarop deze wet in hun gemeente moet worden toegepast en wordt toegepast. Vandaar dat wij er altijd voor gepleit hebben dat deze wantoestanden niet voorkomen in onze gemeente en dat de WMO in onze Gemeente ruimhartig wordt toegepast.’

Ook ging Geerlings in op de verhalen die de SP via het landelijke meldpunt ter ore zijn gekomen, over mensen die moeten veranderen van zorgaanbieder, omdat de gemeente vindt dat de oude hulp te duur is geworden:

‘Veel mensen die met behulp van deze regeling hulp in het huishouden hebben, krijgen die hulp van iemand die dat al jaren lang voor ze doen. Een zorgverlener waarmee een band is opgebouwd en die een deel van het leven van die mensen is geworden. Wij horen vanuit het landelijke meldpunt dat er steeds vaker veranderd moet worden van zorgverlener, omdat er gekozen wordt voor de meest goedkope hulp. Wij vinden het erg belangrijk dat die situatie in Boxtel niet zal gaan ontstaan.’

Vervolgens vroeg hij de andere partijen om hierop te reageren en nogmaals te herhalen dat er in Boxtel alleen wordt aanbesteed op kwaliteit van de zorg en niet louter op de laagste prijs. Hierop werd door vrijwel alle andere partijen bevestigend op geantwoord.

SP pleit voor zorgvuldige invoering WMO.

U bent hier