h

Einde ammoniaktransporten door Boxtel in zicht

4 maart 2008

Einde ammoniaktransporten door Boxtel in zicht

Minister Jacqueline Cramer (Ruimte en Milieu) en minister Camiel Eurlings (Verkeer en Waterstaat) hebben dinsdag een principeakkoord met DSM gesloten over de beëindiging van de ammoniaktransporten tussen Geleen en IJmuiden. Daarmee wordt een belangrijke wens van de SP vervult. Ook in Boxtel voert de plaatselijke SP-afdeling al jarenlang actie tegen de gevaarlijke spoortransporten.

Uiterlijk per 31 december 2009 worden de transporten van 116.000 ton per jaar op deze route definitief stopgezet.

Dat hebben de ministeries dinsdag bekendgemaakt. Hiermee wordt de grootste ammoniakstroom van gemiddeld 116 treinen per jaar door Nederland beëindigd. In 2006 is na een akkoord met AKZO Nobel al een eind gekomen aan chloortransporten tussen Rotterdam en Delfzijl. DSM sluit fabriek in Ijmuiden.

De Boxtelse SP-fractievoorzitter Eric van den Broek toonde zich deze ochtend heel tevreden met het nieuws: ‘Hierdoor wordt de spoorroute door Boxtel vanaf 2010 een heel stuk veiliger. Vanuit de berichten van de ministeries begrijp ik dat alleen nog kleinere transporten over het spoor door Boxtel zullen komen, maar dit is echt een belangrijke stap in het vergroten van de veiligheid. Zo zie je maar dat gezamenlijk actievoeren nog echt succes kan opleveren.’

De Boxtelse SP deelde in de afgelopen jaren duizenden actiekranten uit en agendeerde de kwestie diverse keren in de Gemeenteraad, onder meer in het kader van de actie ‘Rood sein voor de Ammoniaktrein.’

DSM maakte dinsdag bekend een principe-akkoord te hebben bereikt met de ministeries van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) en Verkeer en Waterstaat (VenW) over de beëindiging van het ammoniaktransport per spoor tussen Geleen en IJmuiden. De overheid wil de risico's van het transport van gevaarlijke stoffen hiermee verder reduceren.

Een van de salpeterzuurfabrieken, die nu in IJmuiden staat, wordt verplaatst naar Geleen. DSM kijkt of uitbreiding van de kunstmestproductie in Geleen mogelijk is om daarmee het verlies van IJmuiden op te vangen. De fabriek van DSM in IJmuiden sluit per 1 januari 2010 de deuren. DSM ontvangt daarvoor een schadevergoeding van de ministeries.

Vervoer lpg niet meer over Brabants spoor.
Brabants Centrum: Opluchting na akkoord over ammoniaktreinen.

U bent hier