h

Bewoners uit Van Hornstraat en Ridder van Cuijkstraat zijn verkeersoverlast zat

29 augustus 2008

Bewoners uit Van Hornstraat en Ridder van Cuijkstraat zijn verkeersoverlast zat

Bewoners uit de Van Hornstraat en Ridder van Cuijkstraat zijn de verkeersoverlast in hun straten meer dan zat. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit onze wijkenquête in de wijk Breukelen. De Boxtelse SP-fractie heeft bij het College van B&W aan de bel getrokken om de overlast terug te dringen.

Zwaar vrachtverkeerVan Hornstraat
Zwaar vrachtverkeer door smalle Van Hornstraat.

Bewoners hebben de overlast al jaren geleden bij de gemeente aan de orde gesteld via brieven en handtekeningenacties, maar tot op heden zijn er geen concrete maatregelen getroffen. De overlast bestaat vooral uit het vele doorgaande vrachtverkeer (waaronder grote opleggers met containers) dat de Van Hornstraat gebruikt als sluiproute naar en van het Industrieterrein en het veel te hard rijden van personenauto’s. De verkeersdruk in de straat is enorm. Buiten het woon- en bedrijfsverkeer wordt de Van Hornstraat veelvuldig gebruikt door recreatieverkeer (sportpark Molenwijk, Essche Heike en Langspier) en reizigersverkeer (station).

Gevaarlijke situaties Van Hornstraat
Gevaarlijke situaties.

Door al dit verkeer ontstaan er gevaarlijke situaties, met name in de spitsuren ’s ochtends en in de namiddag. Fietsers maken daardoor veelvuldig gebruik van de stoepen, waardoor met name de vele oudere voetgangers en kinderen zich ook daar niet meer veilig voelen. Ook zorgt het verkeer voor veel geluidsoverlast, waarmee bewoners al vanaf 5 of 6 uur ’s morgens geconfronteerd worden en moeten ze vaak de ramen dicht doen vanwege de herrie. Verder hebben vooral oudere mensen (en die zijn er veel in deze straat) grote problemen met het oversteken van de straat vanwege geparkeerde auto’s, onoverzichtelijke situaties en hard rijdende auto’s.

Ook voor kinderen die te voet of met de fiets naar school moeten is de situatie levensgevaarlijk. Niet alleen de Van Hornstraat wordt als sluiproute gebruikt, maar ook de Ridder van Cuijkstraat. Deze wordt namelijk gebruikt door zowel vrachtwagens als personenauto’s om de dubbele overweg te ontwijken om zo sneller op Ladonk te komen. Ook hier klagen bewoners over de verkeersoverlast. Bewoners geven in onze enquête aan dat ze bereid zijn om hardere acties te gaan voeren.

Verbodsborden voor vrachtwagens bij De Ketting
Verbodsborden voor vrachtwagens bij De Ketting.

SP-fractievoorzitter Eric van den Broek heeft inmiddels aan de bel getrokken bij het Boxtelse Gemeentebestuur: 'Wij hebben verschillende oplossingen aangedragen. Zo vinden wij dat het vrachtwagenverkeer uit de Van Hornstraat en de Ridder van Cuijkstraat geweerd moet worden. Dat is in het verleden toegezegd en vrachtverkeer mag daar in feite nu al niet komen. Die afspraken worden echter te weinig gehandhaafd door de politie. Daarbij vinden wij dat er in de betreffende straten veel te hard gereden wordt. Ons voorstel is om van de betreffende straten 30-kilometerzones te maken en snelheidsremmers, zoals bloembakken of sluisjes, te plaatsen.

Brief aan college van B&W over verkeerssituatie Van Hornstraat.

Buurtenquête Breukelen afgesloten.

U bent hier