h

SP Boxtel in actie tegen verkoop Essent

27 maart 2009

SP Boxtel in actie tegen verkoop Essent

Provincies en gemeenten willen de zeggenschap over onze energievoorziening uit handen geven door Nuon, Essent en Eneco te verkopen. De SP voert landelijk actie tegen deze plannen. Ook de Boxtelse SP-afdeling heeft de afgelopen weken fel actiegevoerd. De actie stond in Boxtel vooral in het teken van de plannen van de provincie Noord-Brabant om Essent te verkopen aan het Duitse bedrijf RWE. Bij diverse winkelcentra werden inmiddels honderden handtekeningen opgehaald. Daarnaast verspreidt de SP in Boxtel huis-aan-huis-folders en wordt de actie via affiches op de aanplakborden onder de aandacht gebracht. De komende weken zal de Boxtelse SP-afdeling onverminderd actievoeren.

Energie is een basisvoorziening, net als drinkwater en riolering. Als de stroom uitvalt ligt heel Nederland plat. Zo iets belangrijks moeten we niet aan de vrije markt overlaten. Commerciƫle partijen denken aan de korte termijn, aan winst en aandeelhoudersbelang. Toch willen provinciebestuurders en wethouders de energiebedrijven verkopen.

Ze beweren dat onze energiebedrijven te klein zijn voor de Europese markt. Dit is onzin. In de Verenigde Staten en Engeland gingen de prijzen na fusies juist omhoog. De SP wil dat de grote Nederlandse energiebedrijven gaan samenwerken. Een inkoopcombinatie van de vier publieke energiebedrijven Nuon, Eneco, Essent en Delta, kan prima concurreren met de grote Europese bedrijven. En wij blijven dan samen eigenaar van onze energievoorziening.

Uit alle onderzoeken blijkt dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders niets ziet in verkoop van onze publieke energiebedrijven. Ze willen de boel nog voor de zomer verkopen.

De SP zet in de provincies Limburg en Noord-Brabant een slotoffensief in om de verkoop van Essent tegen te houden. De campagne wordt ondersteund door radiospotjes en advertenties.

Boxtelse actie
De Provinciale Staten van Noord-Brabant beslist op vrijdag 24 april over de verkoop van Essent. Het provinciale bestuur van Noord-Brabant, waarin de partijen CDA, PvdA en VVD al jarenlang zitting hebben, lijkt de rijen echter te sluiten. De SP gaat de komende weken in Boxtel het maatschappelijk verzet mobiliseren door handtekeningen op te halen en in de raadsvergadering van 21 april een motie in te dienen, waarin de Gemeenteraad van Boxtel zich uitspreekt tegen de verkoop van Essent en Provinciale Staten verzoekt om de aandelen Essent niet aan RWE te verkopen.

200 Handtekeningen tegen verkoop Essent.
Website Ze zijn NUTS!

U bent hier