h

Inloopklas Taal voor laaggeletterden start op 10 september

27 augustus 2009

Inloopklas Taal voor laaggeletterden start op 10 september

Op donderdagochtend 10 september start in brede school De Wilgenbroek een zogeheten inloopklas voor laaggeletterden. Mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en werken met computers, kunnen daar vrijblijvend binnenlopen. Het is de eerste maatregel die genomen wordt naar aanleiding van een motie van de SP om de laaggeletterdheid in Boxtel terug te dringen.

Motie SP
In november 2008 nam de gemeenteraad unaniem een SP-motie aan om de laaggeletterdheid in Boxtel aan te pakken. Naar schatting gaat het in onze gemeente om 3000 mensen die slecht lezen en schrijven. Er wordt nu een experiment opgezet met laagdrempelige inloopklassen in samenwerking met het Koning Willem I – College.

Er komen twee soorten klassen: één voor laaggeletterden (Lezen en schrijven met de computer, vanaf 10 september) en één voor anderstaligen (Taal voor anderstaligen, vanaf eind september). In de klassen zijn docenten aanwezig om de deelnemers verder op weg te helpen. Deelname is gratis en vrijblijvend. Bezoekers kunnen zelf bepalen wat ze willen leren. De inloopklas wordt op 10 september om 11.00 uur officieel geopend door wethouder Anton van Aert.

Zoveel mogelijk mensen bereiken
Via medewerking van onder meer Delta, Sint Joseph, basisscholen, moskee, buurtinformatiecentrum, sociale dienst en bibliotheek wordt getracht zoveel mogelijk mensen met lees- en schrijfproblemen te bereiken. De inloopklas duurt tot half december, dan wordt het experiment geëvalueerd. Voor meer informatie kunnen belangstellenden contact opnemen met Josien van Dooren, tel. 672723 of Henny Ketelaars, 06-13507482.

Aanvalsplan laaggeletterdheid
De inloopklassen zijn een eerste aanzet tot terugdringing van laaggeletterdheid. Later in het jaar zal het college van B&W samen met de landelijke organisatie CINOP een Aanvalsplan Laaggeletterdheid presenteren. Dan zal ook het bedrijfsleven worden ingeschakeld.

SP-raadslid Nick Geerlings staat positief tegenover de plannen: 'Het heeft even geduurd, maar de aanpak is veelbelovend. Door de gratis cursussen krijgen ook laaggeletterden de gelegenheid om volwaardig aan de samenleving deel te nemen. Ik hoop van harte dat ze deze kans zullen grijpen.'

Boxtelse aanpak laaggeletterdheid na actie SP.

U bent hier