h

Gemeente Boxtel start financieel spreekuur

7 oktober 2009

Gemeente Boxtel start financieel spreekuur

Vanaf maandag 12 oktober start Loket WegWijs met een wekelijks financieel spreekuur. Boxtelaren kunnen iedere maandag tussen 14.00 en 16.00 uur, zonder afspraak, binnenlopen.

U vindt Loket WegWijs in het Liduinaziekenhuis aan Liduinahof 35 in Boxtel. Het spreekuur is bedoeld voor mensen die het moeilijk vinden om de eindjes nog aan elkaar te knopen. Doel van het spreekuur is om samen met medewerkers van WegWijs inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten. Op deze manier kan de balans teruggevonden worden. Een bezoek aan het spreekuur kan ernstige financiële problemen voorkomen.

Het initiatief sluit uitstekend aan bij voorstellen die de Boxtelse SP-fractie in de Gemeenteraad heeft gedaan om de schuldenproblematiek aan te pakken.

Als je een laag inkomen hebt, moet je heel goed letten op je uitgaven om het eind van de maand te halen. Onverwachte uitgaven zijn dan al snel een probleem. Hoe zorg je ervoor dat je de reparatie van de kapotte wasmachine kunt betalen?
En als je inkomen ineens een flink stuk is gedaald, bijvoorbeeld omdat je werkloos bent geworden, met pensioen bent gegaan of bent gescheiden, dan blijven je uitgaven vaak even hoog. Er kunnen al snel financiële problemen ontstaan. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de balans tussen inkomen en uitgaven weer wordt hersteld. Maar hoe doe je dat?
Deze en andere vragen kunnen tijdens het spreekuur aan de orde komen.

Medewerkers geven tijdens het spreekuur advies over de manier waarop uitgaven beperkt kunnen worden. Ook wordt informatie verstrekt over de mogelijkheden voor inkomensondersteuning. Door gebruik te maken van inkomensondersteunende regelingen, zoals huurtoeslag en zorgtoeslag, Welzijnsfonds en kwijtschelding van gemeentelijke heffingen, ontstaat meer financiële ruimte.
Het wordt dan gemakkelijker om zonder zorgen het einde van de maand te halen. Door op tijd inkomen en uitgaven aan te passen kunnen echte problemen in een vroeg stadium gesignaleerd en voorkomen worden. Het kost immers veel meer moeite om problemen op te lossen als er eenmaal schulden zijn ontstaan.

SP-raadslid Nick Geerlings is enthousiast over het initiatief van de gemeente: 'Wij hebben vorig jaar tijdens de begrotingsbehandeling al extra de aandacht gevestigd op mensen in schulden. Een aantal van onze voorstellen zijn toen ook al overgenomen. Met deze extra dienstverlening is het in Boxtel nog beter mogelijk om schulden te voorkomen en mensen die met schulden zitten verder te helpen. Een goed initiatief dat wij volledig ondersteunen.'

Evaluatie Schuldhulpverlening kan rekenen op steun SP.

U bent hier