h

Gemeente wil inzicht in en controle op herstelplan particuliere huurwoningen De Spinster en Beukums

3 november 2009

Gemeente wil inzicht in en controle op herstelplan particuliere huurwoningen De Spinster en Beukums

Op verzoek van de SP -gemeenteraadsfractie heeft de gemeente de eigenaar van de particuliere huurwoningen aan De Spinster en Beukums verzocht om inzicht te geven in de planning en uitvoering van (achterstallig) onderhoud van betreffende woningen. Ook zal de gemeente controle uitoefenen in de uitvoeringsfase van de renovatie.

Uitspraak huurcommissie
Het gaat om 92 particuliere huurwoningen aan De Spinster en Beukums die tientallen jaren verwaarloosd zijn door de eigenaar Achmea Verzekeringen en de verhuurder VB&T Vastgoedmanagement BV. Uiteindelijk zijn 78 huurders naar de Huurcommissie gestapt en zijn daar in het gelijk gesteld. Er moet een herstelplan komen en tot die tijd mag de verhuurder slechts 40% van de huur innen bij de bezwaarmakers. Het herstelplan geldt echter voor alle woningen.

Antwoord gemeente op brief SP
De SP heeft over deze kwestie schriftelijk vragen gesteld aan het college van B&W. In de beantwoording laat het college weten inmiddels een brief aan de eigenaar en verhuurder te hebben geschreven waarin deze worden gewezen op hun onderhoudsplicht. Verder schrijft B&W dat bij het uitvoeren van het onderhoudsplan rekening gehouden moet worden met de technische en bouwkundige eisen van het Bouwbesluit, onder andere op het gebied van milieu en energiezuinigheid. Ook zal het plan moeten voldoen aan eisen van volkshuisvesting, zoals duurzaamheid, veiligheid en de mogelijkheid van het langer zelfstandig wonen. De gemeente wil eerst gaan onderzoeken hoe de staat van de woningen is en wil vervolgens inzicht in de planning en de uitvoering van het plan. Zonodig zal handhavend opgetreden worden.

Asbest
Met betrekking tot het vermoeden van de aanwezigheid van asbest wil de gemeente dit onderzocht hebben. Indien er sprake is van asbest en er gesloopt moet worden, zal de gemeente de eigenaar verplichten om een asbestinventarisatie te laten maken en dient de verwijdering van het asbest te gebeuren door een gecertificeerd bedrijf. SP-raadslid Eric van den Broek: 'De gemeentelijke bemoeienis is hard nodig. We hebben hier immers te maken met een onwillige verhuurder die er alles aan zal doen om het herstelplan zo goedkoop mogelijk uit te voeren. De SP zal dit scherp in de gaten houden.' Inmiddels heeft het bewonerscomité Samen Sterk contact opgenomen met de gemeente.

SP op de bres voor huurders Spinster en Beukums.

U bent hier