h

WMO-clientendagen wederom groot succes

30 november 2009

WMO-clientendagen wederom groot succes

De drie WMO-clientendagen zijn wederom succesvol verlopen. Vele honderden WMO-gebruikers hebben hun mening gegeven en suggesties gedaan om de uitvoering van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) nog beter en socialer te maken. Maar er was ook woede over de landelijke bezuinigingen in de AWBZ.

Wat is nodig om thuis aangenaam oud te worden?
De WMO-clientendagen, die georganiseerd werden door de gemeente en de WMO-Adviesraad, zijn gehouden in de Walnoot, De Rots en Het Hof van Liempde. Vele honderden mensen die gebruik maken van WMO-voorzieningen zijn er op afgekomen. In werkgroepjes werd bijvoorbeeld gesproken over wat er nodig is om op een aangename manier thuis oud te worden. Vele goede suggesties werden meegegeven aan de WMO-Adviesraad en wethouder Ger Wouters (SP) die daar erg blij mee was.

Woede
Ook was er veel kritiek te horen over de pakketmaatregelen van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Vooral toen aan de hand van twee praktijkvoorbeelden van de organisatie MEE duidelijk gemaakt werd dat door deze botte landelijke bezuiniging de ondersteunende en activerende begeleiding afgenomen wordt van mensen die dat absoluut nodig hebben. Frans van de Wiel, een van de aanwezigen en WMO-gebruiker: 'Het is voor de eerste keer dat ik op zo'n WMO-dag ben geweest. Ik moet zeggen, het is me goed bevallen. Er is volop gepraat door de mensen en ik vind dat er goed geluisterd is en dat de WMO-Adviesraad en de gemeente zeker iets met de opmerkingen gaan doen. Daar heb ik alle vertrouwen in.'

Veel gedaan met informatie van vorig jaar
Wethouder Wouters deed verslag van wat er gedaan is met de informatie van de WMO-clientendagen van vorig jaar. En dat is heel wat getuige zijn opsomming:

  • Er is een half miljoen euro beschikbaar om stoepen en voetpaden te verbeteren, zodat de begaanbaarheid van de openbare ruimte sterk verbeterd wordt, met name voor ouderen en mensen die minder goed ter been zijn. Op vele plekken is de gemeente daar al mee bezig.
  • Dit project wordt afgesloten met het plaatsen van een aantal bankjes, zodat mensen even op adem kunnen komen of gewoon gezellig met anderen kunnen kletsen.
  • De buurtbusroutes door de wijken worden per 13 december verbeterd, waardoor meer mensen er gebruik van kunnen maken en één van de buurtbussen gaat vaker rijden.
  • Er zijn nieuwe bushokjes gezet op de plekken waar de buurtbussen langs komen en de mensen het vaakst opstappen.
  • Samen met Steunpunt Mantelzorg zijn enkele projecten opgezet.
  • Zo'n 700 mantelzorgers hebben van de gemeente een bloemetje gekregen als dank voor de verleende zorg.
  • Het adressenbestand van het Steunpunt Mantelzorg is zo uitgebreid met 700 namen en adressen waardoor het Steunpunt haar werk beter kan doen.

Ger Wouters: 'Ik ben er een klein beetje heel veel trots op dat we deze belangrijke zaken die de WMO-gebruikers aangekaart hebben, ook daadwerkelijk hebben kunnen aanpakken. Ik hoop dat met steun van de gemeenteraad deze lijn in Boxtel voortgezet kan worden.'




Weblog Ger Wouters: Woede en zorgen op Wmo-cliëntendagen.
Wmo-cliëntdagen groot succes.

U bent hier